El Departament de Territori i Sostenibilitat han respost als treballadors d'Iberpotash i a la CUP que no sol·licitaran al jutge la pròrroga perquè l'empresa minera segueixi abocant runam salí al Cogulló de Sallent, tal com aquests demanen al·legant que es perdran 5.000 llocs de treball directes i indirectes. A l'hora, la Generalitat puntualitza que «no podem donar opinions sobre una sentència judicial, executarem el que haguem de fer», una posició, per tant, que deixa en mans del jutge la decisió final i que deixa la porta oberta a qualsevol solució, sense descartar la pròrroga.

La diputada de la CUP, Anna Gabriel ha dit que la seva formació no permetrà que es responsabilitzi els treballadors de l'actual situació i que siguin ells "els qui hagin de pagar la factura amb una eventual reducció de la plantilla". Per la cupaire, "la responsabilitat està en mans del Govern i són ells els qui han de treballar per mantenir tots i cadascun dels llocs de treball".

Segons els sindicats que conformen els dos comitès d'empresa (CCOO, UGT, USOC i CGT), "l'única solució viable" és continuar amb els abocaments de runam al Cogulló. Per tant, si es compleix la sentència del Tribunal Suprem, això comportarà una reducció de la producció i, com a conseqüència, l'acomiadament de treballadors.

La proposta dels sindicats és transitòria, ja que la demanda que es pugui continuar abocant al Cogulló és fins que finalitzin les obres de la planta de Súria, que l'empresa calcula finalitzar a principis del 2019. Quan l'obra estigui completada, la mina de Súria serà capaç de mantenir la producció necessària perquè l'empresa sigui rendible i pugui absorbir els treballadors de Sallent. A grans trets, aquests treballs consisteixen en la construcció d'una rampa gegantina d'accés a la mina de Cabanasses que permetrà aquest augment de la producció.

De moment, els comitès han engegat una campanya per demanar el suport de la ciutadania i aquest dissabte han convocat una marxa silenciosa. L'acte sortirà a les 11h des de la rotonda de l'Esclat de Sallent.