La polèmica per la continuïtat dels llocs de treball d'Iberpotash, l'empresa que explota l'activitat minera al Bages, ha arribat aquest dimarts a les portes del Palau de la Generalitat. Treballadors i representants sindicals de la CGT han convocat una roda de premsa que ha comptat amb el suport de la diputada de la CUP, Anna Gabriel, per exigir al Govern que posi "totes les solucions necessàries" per salvaguardar els 5.000 llocs de treball directes i indirectes que, segons diuen, estan en perill.

Segons han explicat els representants sindicals, la sentència del Tribunal Suprem que fixa el 30 de juny com a data límit per continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent posa en risc la continuïtat de tots els llocs de treball, ja que les obres de la rampa de Súria encara no estan acabades i, per tant, aquesta planta no pot absorbir tots els llocs de treball de Sallent.

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha exigit al Govern que posi a l'abast dels treballadors d'Iberpotash totes "les solucions necessàries" per tal de salvaguardar els seus llocs de treball, que entre directes i indirectes sumen uns 5.000. Una sentència del Suprem fixa el 30 de juny com a data límit per continuar abocant runam salí al Cogulló. Això, segons el sindicat CGT, comportarà una reducció de la producció i, per tant, l'acomiadament de treballadors. Gabriel ha dit que la CUP no admetrà que es responsabilitzi els treballadors de l'actual situació i que siguin ells "els qui hagin de pagar la factura amb una eventual reducció de la plantilla". "La responsabilitat està en mans del Govern i són ells els qui han de treballar per mantenir tots i cadascun dels llocs de treball", ha apuntat. Pel sindicat CGT, l'única solució viable és continuar, de forma transitòria i fins que les obres de la rampa de Súria no estigui acabades, amb els abocaments al Cogulló.

En aquest sentit, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha exigit al Govern que posi "totes les solucions necessàries" per acabar amb la incertesa dels treballadors. Una situació que "no han provocat ells, ja que els únics responsables són l'empresa i el Govern".

Gabriel ha dit que aquestes solucions han de ser respectuoses amb el medi ambient i s'ha mostrat comprensible amb el fet que la solució als abocaments de runam salí, que provoquen la salinització de les aigües del Llobregat, no vindrà "en el marge d'unes hores". Tanmateix, la diputada ha exigit al Govern que estableixi les bases per buscar una solució a mitjà i llarg termini.

Pels treballadors, la solució passa per permetre que es pugui continuar abocant al Cogulló més enllà del 30 de juny. Almenys, han explicat, fins que les obres de la planta de Súria, que haurien d'haver estat acabades al 2014, es finalitzin i, d'aquesta manera, la mina de Súria sigui capaç de mantenir la producció necessària perquè l'empresa sigui rendible i no hagi de respondre amb acomiadaments de personal.

Posicionament de l'empresa

Iberpotash ha declinat fer declaracions, però sí ha enviat un comunicat en el que es mostra "comprensible" amb les mobilitzacions dels treballadors tenint en compte el moment actual. Tanmateix, l'empresa considera que els actes poden posar "més tensió a l'entorn en un moment en què totes les opcions per aconseguir un trasllat ordenat i efectiu es troben obertes".

L'empresa ha assegurat que està treballant, juntament amb la totalitat d'administracions vinculades, en trobar solucions "transitòries, parcials i provisionals" pel període que es necessita per tal de fer un trasllat "ordenat i endreçat" de Sallent a Súria.