L’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat ha donat per tancat l’episodi de contaminació de les aigües de Monistrol de Montserrat per hidrocarburs. Segons han explicat fonts, l’ens competent en l’àmbit hidràulic, les dar-reres analítiques realitzades «van donar valors normals» de qualitat, per la qual cosa aquest organisme ja ha considerat que la situació ha quedat plenament resolta. De fet, els paràmetres de control han estat situats sempre dins dels límits permesos, però durant mesos es van continuar percebent olfactivament rastres d’hidrocarburs.

Tanmateix, l’alcalde de Monistrol, Joan Miguel, ha concretat que en les anàlisis que s’han anat fent sí que s’ha detectat que el paràmetre olfactiu encara estava «lleugerament per damunt» de la referència recomanable, tot i que no és un indicador tan transcendent com altres que es tenen en compte i que estan dins dels nivells correctes. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha decidit mantenir activats els filtres de carbó que es van posar a l’entrada dels dipòsits pocs dies després que es detectés el problema.

Fins i tot, segons ha concretat Miguel, el consistori està valorant fermament d’instal·lar-ne uns de nous definitius, per evitar qualsevol eventualitat. Els últims episodis de pluja intensa, que han fet augmentar notablement el cabal del manantial, podrien acabar d’ajudar a tancar l’episodi.

D’altra banda, l’alcalde ha explicat que es manté obert l’estudi per determinar si l’origen de la contaminació podria haver estat o no el vessament d’un dipòsit de gasoil que hi ha al pavelló, possibilitat que ja es va apuntar en el seu moment.

L’afectació es va detectar entre el 17 i el 18 de setembre. Inicialment, es va recomanar als ciutadans que no utilitzessin l’aigua de boca, i posteriorment es va tallar durant unes hores el subministrament directe des del manantial i es va fer un abastament temporal amb cisternes. El 23 de setembre es va reconnectar el sumbinistrament amb la instal·lació dels filtres de carbó.