Les empreses Iberpotash, Denso i Joieria Tous són les companyies de la comarca del Bages que més facturen i, entre totes tres, sumen una xifra de negoci de gairebé 750 milions d'euros. Aquesta dada es desprèn de l'estudi 'Estructura Empresarial del Bages' que s'ha presentat aquest dimarts a Manresa i revela que, en global, les 2.710 empreses que hi ha a la comarca del Bages van facturar l'any 2014 un total de 5.103 milions d'euros i van ocupar 25.820 treballadors. Pel que fa als sectors econòmics que concentren una major facturació a la comarca, el rànquing el lideren els vehicles a motor i altres materials de transport, seguit pels productes alimentaris i begudes; els productes metàl·lics; i les indústries extractives. En relació a la província de Barcelona, el Bages se situa en setena posició per xifra de negoci.

L'Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dimarts la desena edició de la publicació 'Estructura Empresarial del Bages', un estudi metodològic elaborat pel consistori a través de l'anàlisi dels comptes anuals de les 2.710 empreses que hi ha a la comarca del Bages. La publicació elabora un rànquing de les 250 principals empreses per facturació, així com també un rànquing per sectors i municipis. Tal com s'ha explicat aquest dimarts, la Diputació de Barcelona s'ha basat en l'estudi manresà per impulsar enguany i per primer cop una publicació similar a nivell de tota la demarcació de Barcelona.

Segons revela l'estudi, les tres empreses que més facturen a la comarca del Bages són Iberpotash (293 MEUR), Denso Barcelona (232 MEUR) i Joieria Tous (222 MEUR). En global, les 2.710 empreses (societats anònimes i societats limitades) que hi ha a la comarca del Bages van facturar l'any 2014 un total de 5.103 milions d'euros i van ocupar 25.820 treballadors. La gran majoria d'empreses bagenques són societats limitades (2.398) i la resta societats anònimes (312). Pel que fa a la distribució sectorial del volum de negoci general a la comarca, el sector primari concentra el 7% del volum de negoci; la indústria el 55,1%; la construcció el 4,7%; i el sector serveis el 33,2%.

Del rànquing de municipis, es constata que Manresa és el primer municipi de la comarca en xifra de facturació (1.514 MEUR), seguit per Sant Fruitós (786 MEUR) i Santpedor (746 MEUR). Quant a les xifres de facturació per càpita, Santpedor és el municipi de la comarca que registra un nivell més alt (100.063 euros facturats per cada habitant), seguit de Sant Fruitós, Gaià i Avinyó.

Pel que fa concretament a Manresa, l'estudi constata que la ciutat compta amb 1.220 empreses (144 societats anònimes i 1.076 societats limitades), que generen un volum de negoci de 1.524,7 milions d´euros ocupant 9.831 treballadors. Les activitats que concentren un major volum de negoci són les que s´inclouen sota l´epígraf 'Altres indústries manufactureres' (15,5 del volum de negocis del teixit empresarial del municipi), on destaca l'empresa Tous (223,0 milions d´euros); 'maquinària i equips' (9,8%), on destaca Ausa Center (59,3 milions d´euros); i 'venda i reparació de vehicles de motor' (9%), on destaca Futurauto (24,7 milions d´euros).

El Bages, setena comarca per xifra de negoci a la província de Barcelona

La diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, ha explicat que aquest és el primer any que la Diputació elabora una radiografia de l'estructura productiva de les 12 comarques de la demarcació de Barcelona i ho ha fet "gràcies a la metodologia del Bages". En aquest sentit, Recasens ha explicat que els resultats de l'informe constaten que al global de la demarcació hi ha prop de 90.000 empreses que el 2014 van facturar 266.000 milions d'euros i van ocupar 1.214.684 persones.

De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha volgut subratllar la importància del Bages dins del rànquing de la demarcació de Barcelona, que ocupa la setena posició per darrere de les comarques del Barcelonès, del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i Oriental, Osona i el Maresme. El batlle també ha posat de relleu la importància de la petita i mitjana empresa en la creació de riquesa al territori i ha destacat el fet que els resultats comptables de les empreses durant el 2014 "manifesten un repunt de millora en l'economia del nostre entorn".