L’aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Mineria del Bages encara no té data, però la voluntat del departament de Territori és que sigui una realitat abans de l’estiu. La Generalitat vol deixar tancat tan aviat com sigui possible aquest document, que ha de ser un dels principals fonaments per al desenvolupament del pla Phoenix i la regulació de les instal·lacions que quedin inoperatives quan cessi l’activitat (dins dels plans de la companyia) al sector de Sallent i Balsareny.

L’aprovació provisional es va fer el mes d’octubre de l’any passat a la comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central, i la definitiva anirà molt probablement a la de la comissió d’Urbanisme de Catalunya, pel seu caràcter estratègic. En aquests moments, el departament està treballant en la concreció d’aquest document definitiu a partir de les nombroses al·legacions que ha rebut per part de totes les institucions i els ajuntaments i implicats.

Un dels aspectes més rellevants d’aquest PDU definitiu, ateses les al·legacions que s’han presentat, serà veure on es planteja finalment la construcció d’una segona planta de sal vacuum a Súria. El document aprovat inicialment la situava al sector del polígon de la Pobla Sud (a l’entrada del municipi). Però, tal com ja va informar Regió7 (vegeu edicions del 15 i el 17 de març), tant l’Ajuntament surienc com Iberpotash han coincidit precisament a demanar en les seves al·legacions que aquesta segona planta es tiri endavant dins del recinte de les instal·lacions actuals de la mina.

El consistori concretava que aquest espai té encara una capacitat edificatòria de 136.000 quadrats, dels quals només hi ha consolidats uns 40.000 m2 de sostre, segons la darrera llicència municipal que havia estat concedida, i, en conseqüència, conclou que «encara hi ha volum edificatori disponible per a una possible planta de Sal II» i espais complementaris, «aprofitant la xarxa de tren i altres infraestructures disponibles» que ja connecten amb aquest sector.

Per tot plegat, es proposa que es consideri l’opció de construir la futura segona planta de sal vacuum «en el sòl urbà actual, sempre que es resolguin tots els temes relacionats amb la mobilitat i amb les infraestructures d’entrada i sortida del mineral», de manera que es deixi el sector de la Pobla Sud per a les futuribles tercera i quarta plantes.

Canvis a la Pobla Sud

Directament vinculat a aquesta proposta, l’Ajuntament de Súria discrepa del fet que per a aquest sector de la Pobla Sud el Pla Director Urbanístic defineixi un sol ús miner, i demana que «es mantingui en aquest sector la compatibilitat industrial per a altres usos».

En aquesta mateixa línia, ICL Iberia -matriu d’Iberpotash- argumenta en les seves al·legacions que «aquest punt posa de manifest el principi urbanístic del desenvolupament sostenible, que diu que primer s’ha d’esgotar urbanísticament tot el terreny disponible, i fer així un consum racional del sòl».