Defensors dels animals han definit aquest matí la festa de les vaquetes de Santpedor com una pràctica 'cruel i molt poc ètica' ja que, consideren, maltracta els animals i projecta una mala imatge del poble. Per aquest motiu, han reiterat la seva petició a l'Ajuntament perquè anul·li l'acte i han criticat que el consistori inverteixi vora 9.000 euros anuals en la seva celebració.

Ja fa temps que el municipi es debat entre mantenir i abolir la festa, tot i que no va ser fins fa menys d'un any que l'oposició va prendre cos amb la creació d'una plataforma animalista que té per objectiu aconseguir-ne la supressió definitiva.

Per la seva banda, responsables de l'organització de l'esdeveniment han defensat en una entrevista a l'ACN que la festa compleix estrictament la legislació sobre protecció d'animals i han reiterat que les vaquetes no pateixen cap mal mentre dura l'espectacle. "Des del moment que complim la Llei, ja es dóna per entès que no hi ha maltractament", han reblat. Segons han matisat, el poble ja era referent abans de l'existència de la Llei, i ja feia temps que tenia corrals, veterinaris de guàrdia, ambulància i UCI mòbil, tal com exigeix la legislació actual.

El director de la festa, Manuel Juste, ha volgut subratllar que l'espectacle de Santpedor "no té res a veure amb els toros ni amb el toreig". "La gent que ho va començar és gent d'aquí, de Santpedor, som gent de pagès, de tota la vida, gent que ho ha viscut i ho ha portat a la sang i, si tens bestiar, tens molt clar com l'has de cuidar si vols viure d'aquest bestiar", ha explicat.

Un dels seus fundadors, Manel Rived, ha volgut anar una mica més enllà i ha asseverat que el poble perdria molt si s'acaba anul·lant la festa i se n'acabaria ressentint tant el comerç com el seu turisme.

Maltractaments als animals

Els animalistes, en canvi, no opinen el mateix. Consideren que els animals es maltracten des del moment que han de fer un viatge de prop de quatre hores en camió i, un cop aquí, "els colpegen amb una descàrrega elèctrica per animar-les i que estiguin més esverades". "Un se li puja a cavall, l'altre li tiba la cua, l'altra li agafa la banyes. Tu imagina't una pobre bèstia que no té ni un any, al mig d'una plaça amb tot de gent beguda que les crida i les empaita. Com se sent aquesta pobre vaca? Evidentment tranquil·la no", ha explicat una de les portaveus, Rosa Luján.

Consideren "una vergonya" que l'Ajuntament de Santpedor es gasti cada any prop de 9.000 euros per fer la festa i reclamen "que s'anul·li d'una vegada per totes". Per fer-ho, han començat una campanya de recollida de signatures i, a més, van entrar una pregunta al ple per saber què pensava fer el govern amb aquest espectacle. "L'única via possible va ser a través d'una pregunta a finals del ple perquè el ROM de l'Ajuntament està antiquat i, a diferència d'altres municipis que ja permeten que, a través d'entitats, es pugui presentar una moció, a Santpedor no es pot fer i nosaltres no volem que ho porti cap partit polític perquè no volem polititzar la qüestió. És un tema de drets fonamentals cap als animals", ha explicat Casamitjana.

Crítiques al govern municipal per no obrir un debat

L'Ajuntament ha explicat a l'ACN que, de moment, no han rebut cap proposta formal per part dels animalistes i, per aquest motiu, prefereix mantenir-se al marge del debat fins que la qüestió estigui més madura.

El govern de Santpedor està en mans d'ERC des del 2003. A nivell polític però, els animalistes consideren que el municipi no té res de progressista i d'esquerres, ja que, segons asseguren, se'ls ha negat el debat en diverses ocasions i, a més, l'ha vetat abans de portar-lo a la mesa del ple. "És un debat que existeix al poble des de fa molts anys, però el govern actual es nega a veure-ho", ha explicat Serramitjana.

Pel portaveu de la Plataforma Animalista, amb aquest comportament, ERC Santpedor no mostra que és un partit progressista i d'esquerres i, a més, "no segueix les directives generals del partit perquè, a nivell nacional, ERC se n'alegra del fet que se suprimeixin les festes de correbous i, en canvi, ho permet a Santpedor".