Gairebé dos de cada deu alumnes que es queden a dinar a les escoles del Bages tenen algun tipus d'al·lèrgia o intolerància que requereix dietes especials. Això es tradueix en l'elaboració de 77 menús diaris diferents de mitjana en el conjunt de menjadors de la comarca per respondre a les necessitats alimentàries dels alumnes, que si mengen diferent sempre és sota prescripció mèdica.

El Consell Comarcal del Bages gestiona actualment el servei de menjador de 33 escoles de la comarca, i des de fa tres anys ho fa a través de Scolarest, de Compass Group. En total, hi ha 1.333 infants que utilitzen el servei de menjador, dels quals 195 presenten algun tipus d'al·lèrgia o intolerància. Això suposa el 14,9 % dels alumnes, si bé en alguns casos aquest percentatge es pot enfilar fins al 40 %, segons dades facilitades pel Consell Comarcal, que les fa públiques coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, que es commemora avui.

El gluten, la lactosa, l'ou, les fruites seques, o alguns llegums són els aliments que solen donar més problemes d'al·lèrgia o intolerància entre els infants, i fan que requereixin productes substitutius. La inclusió de menús específics a les dietes s'ha vist cada cop més necessària per l'increment de diagnòstics amb al·lèrgies i intoleràncies (vegeu-ne més detalls a l'entrevista), i per això el Consell Comarcal ho va incloure com a condició en el concurs de contractació de l'empresa que gestiona els menjadors a la comarca.

Sota el control d'un vetllador

La varietat de menús que es requereix en alguns casos ha comportat que determinats centres disposin de la figra d'un vetllador, que supervisa que a cada alumne se li doni el menú que li correspon.

La Serreta de Santpedor és una de les escoles amb vetlladora, amb una mitjana diària d'uns 15 alumnes amb al·lèrgia o intolerància de la vuitantena que es queda a dinar. Mitja hora abans, la vetlladora està a l'aguait per distribuir-los on toca, per bé que «vénen en contenidors a part, i a la cuina ja s'han preparat mitja hora abans que la resta», explica la coordinadora de menjador de l'escola, Montse Catalán.

A més, «disposem d'una llista diària amb el nom dels nens, per cursos,amb el menú especial que necessiten aquell dia». Avui divendres, per exemple, el menú de la Serreta és de sopa de pasta, mandonguilles, i natilles amb xocolata. Hi haurà menús a part amb pasta sense gluten; i les mandonguilles, algunes seran amb arròs blanc i altres a la jardinera i sense gluten. Les natilles seran igual per a tothom.