El bisbat de Vic ha fixat pels volts de Sant Joan la reobertura del monestir de Santa Maria de l'Estany, que es troba en ple procés de restauració i tant el claustre com el museu s'han hagut de tancar al públic mentre durin les obres. En canvi, es manté obert l'accés a l'església romànica.

Ara per ara els treballs «van segons els terminis previstos», assegura el delegat de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, mossèn Josep Maria Riba, però encara s'esperen gairebé uns tres mesos de feina dels més de quatre de termini que es van fixar inicialmenrt per al conjunt de les obres. De fet, havien d'haver començat a principi de novembre però les empreses que es cuiden de l'execució dels treballs van convenir posposar-los i no van iniciar la posada a punt fins a final de gener.

La restauració afectarà bàsicament la coberta del sobreclaustre, que està malmesa, i la columnata romànica del claustre, que es rehabilitarà íntegrament i es construirà una escala interior que permetrà la comunicació directa entre el museu i el sobreclaustre. Fins ara s'ha treballat en la neteja i adequació d'aquest espai que ocuparà l'escala, i s'han col·locat les bastides per poder intervenir a la coberta, on també s'ha començat a fer feina de retirada de teules i adequació dels desguassos. Pel que fa al nou accés que hi haurà al sobreclaustre, evitarà haver de passar per sobre la rectoria com fins ara, i en aquesta zona hi quedarà un nou espai on es podrà accedir des de la mateixa plaça del monestir.

Els treballs estan dirigits per l'arquitecta Meritxell Inaraja, tenen una inversió de 300.000 euros, i es realitzen en compliment del programa de l'1% Cultural que la Generalitat aplica en les obres vinculades a grans infraestructures civils. El projecte d'intervenció ha tingut el control i el seguiment de la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat i dels Serveis Territorials de la Catalu-nya Central.

Un cop arranjat el monestir, quedarà pendent la reforma de la rectoria, que també depèn del bisbat de Vic, i que s'està deteriorant, tenint en compte que actualment està molt abandonada.

Fonts del bisbat han explicat que la proposta és sobre la taula, però de moment no té projecte i encara no hi ha data, en espera de poder determinar «quines actuacions prioritzem» de cara als propers mesos, segons ha apuntat mossèn Riba.