Seguint l'estela de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) 'Prou!' que va permetre abolir les curses de braus a Catalunya, la Coordinadora per l'Abolició dels Correbous (CAC) ha registrat al Parlament una nova ILP, aquesta vegada per acabar "definitivament" amb tots els tipus de tauromàquia al país. La ILP es va registrar el passat dijous a la Cambra catalana i proposa deixar sense efecte l'article 6.2 del Decret legislatiu 2/2008 (pel qual es va aprovar el 2010 el text refós de la Llei de protecció dels animals).

Aquest article exclou de la prohibició de les curses de toros, els correbous, les festes sense mort de l'animal que s'han pogut seguir celebrant en aquelles dates i municipis on se'n va acreditar la tradició. En concret, a 36 poblacions catalanes, la majoria a les Terres de l'Ebre. La CAC ha fet una crida a la mobilització popular a favor "d'unes festes sense tortura, per una tradició no opressiva i una cultura catalana constructiva, pacífica, alegre i solidària".

El passat dijous, 13 d'abril, la Coordinadora per l'Abolició dels Correbous a Catalunya (CAC) va enregistrar al Parlament la ILP per abolir els correbous, una proposta per deixar sense efecte l'article 6.2 del Decret Legislatiu 2/2008 que, precisament, permet i regula les festes tradicionals amb bous. La ILP s'ha presentat abastament documentada i fonamentada. La CAC ha fet una extensa "i silenciosa" feina des de 2014, que ha permès la confluència d'entitats i activistes per investigar, "discretament", la pràctica dels correbous a tots els pobles de Catalunya on se celebren (una trentena de municipis de les Terres de l'Ebre, Santpedor, el Morell, Vidreres, Mont-roig del Camp).

La documentació presentada és exhaustiva i justifica la petició de la ILP d'abolir els correbous en greus infraccions sobre el propi reglament específic que els regula i en l'exposició d'infants menors de 7 anys "a la tortura pública i el sadisme" allí on es fan, entre d'altres. De fet, com ha remarcat la cap de comunicació de la CAC, Anna Carbonell, la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, "no tindria sentit" si la llei de rang superior, la Llei de protecció dels animals, deixés sense efecte el decret que permet la celebració dels correbous com excepció a la prohibició de les curses de braus a Catalunya.

"Entenem que és hora de posar fi aquesta excepció i incongruència legislativa", han defensat des de la coordinadora. "Mai es pot permetre i menys reglamentar el maltractament. Queda demostrat que la barbàrie no es pot regular, no accepta normes, no contempla límits, la barbàrie s'ha d'eradicar, s'ha d'abolir", afegeixen el seu comunicat.

Presentació a Cardona

Ara, el Parlament ha de valorar l'admissió de la proposició de llei perquè pugui iniciar-se el termini, de 120 dies hàbils (o 180 en cas de pròrroga) per presentar més de 50.000 firmes vàlides. La ILP es va presentar, aquest dimarts, a Cardona (Bages), "per ser el centre neuràlgic de la tauromàquia catalana i vestigi de la més llarga tradició cultural de maltractament a bòvids, datat de l'any 1.409", segons la CAC.