Els Amics de l'Art Romànic del Bages van iniciar, ara fa vuit anys, un cicle de música amb l'objectiu d'apropar el públic a les esglésies romàniques poc conegudes de la comarca a través de concerts adaptats per aquests espais. Després de l'èxit de les darreres edicions, el cicle arriba del tot consolidat amb una nova edició que proposa quatre concerts a les esglésies de Sant Sadurní de Callús (29 d'abril), Santa Maria de Camps (14 de maig), Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar (28 de maig), i Sant Sadurní de Salelles (11 de juny). Com ja es tradicional, abans dels concerts, s'hi farà una visita guiada pels experts en art romànic Marc Torras, Goretti Vila, Francesc Villegas, i Jordi Piñero. Les visites s'iniciaran a dos quarts de set de la tarda i, mitja hora més tard, començaran els concerts. El preu de les entrades és de 10 euros.

Els encarregats d'obrir la vuitena edició de 'Música i Romànic' serà el cor d'homes 'La Capella de Música de Montserrat', format l'any 1997 majoritàriament per Antics Escolans de Montserrat. L'acte tindrà lloc el dia 29 d'abril a l'església Sant Sadurní de Callús. En aquesta ocasió, proposen un repertori de música antiga centrada en la música religiosa medieval i del Renaixement.

El segon concert es farà el 14 de maig a l'església de Santa Maria de Camps. En aquesta ocasió, el concert anirà a càrrec de 'Quartet Matisse', un quartet de corda format per quatre intèrprets que han estat guardonats en diverses ocasions i oferiran un concert anomenat 'De Mozart a Prokofiev, 160 anys d'evolució'.

La data del tercer concert serà el 28 de maig a Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar. En aquest espai, s'hi oferirà un concert de la cantant Lucía Samitier Osset, que presentarà un repertori anomenat 'Lux perpetua'.

Finalment, l'últim concert tindrà lloc el diumenge 11 de juny a l'església Sant Sadurní de Salelles. En aquest cas, el grup Airun oferirà un concert de música tradicional i d'arrel.

L'art romànic, un atractiu turístic del Bages

El cicle està organitzat pels Amics de l'Art Romànic del Bages, una entitat cultural que ja compta amb 190 socis i que té com a principal finalitat la divulgació, la recerca i la conservació de tots els aspectes culturals i artístics relacionats amb l'Edat Mitjana. La comarca del Bages té localitzades 130 ermites i esglésies, el 60% de les quals es troben en mal estat de conservació. Algunes de les esglésies estan lluny dels nuclis urbans i, en ocasions, són difícils de visitar, però conformen un fort atractiu turístic pel Bages.