Els alumnes de primer d'ESO de l'Institut Escola Sant Jordi de Navàs han dissenyat com els agradria que fos el centre educatiu que s'ha de construir al municipi per substituir els mòduls prefabricats que acullen els estudis de secundària. En el marc del projecte «Projecció de futur, dissenyem l'Institut», que han dut a terme aquest curs, han elaborat nou maquetes que presentaran als veïns i representants polítics en una exposició pública.

Després de la recerca i la comprensió de tots els continguts necessaris, els 36 alumnes de primer d'ESO han projectat les seves idees en les maquetes. Els estudis de sencundària estan ubicats en mòduls prefabricats, separats de l'escola, per la qual cosa «els alumnes han partit d'un repte real, propi i de l'entorn, que els ha motivat a construir la maqueta de l'institut que els agradaria», asseguren des del centre.

Per fer les seves propostes, els estudiants han tingut en compte la normativa del departament d'Ensenyament de la Generalitat a l'hora de construir un edifici d'aquest perfil. Per aquest motiu, van tenir la visita al centre de l'arquitecte municipal, Ramon Divins. Els joves han hagut d'aplicar la normativa a les maquetes fent incidència en aspectes com l'alçada màxima de l'edifici, el disseny de dos patis i una zona d'esbarjo.

Totes les maquetes s'han fet amb material reciclat i tenen una base de cartó de 120 x 80 cm. L'edifici també està fet amb cartró i alguns detalls, amb escuradents i sorra. A més, totes estan realitzades a escala 1:100, per la qual cosa els alumnes van haver d'estudiar conceptes com «les escales, el ter-reny i el sistema dièdric». Per tot plegat, ha estat un projecte extens en què els estudiants han treballat «molts continguts necessaris per fer el producte final», apunten.

Segons han explicat fonts de l'Institut Escola Sant Jordi, el centre navassenc «aposta per una educació de qualitat i significativa», en la qual els alumnes «aprenen els continguts curriculars i competencials a través d'una metodologia de treball per projectes».

L'exposició de maquetes, que es podrà veure a la biblioteca Josep Mas Carreras, s'inaugurarà el 3 de maig a les 5 de la tarda. Aquest dia, els estudiants presentaran les propostes als representants de l'Ajuntament, famílies, amics, professors i veïns del municipi. La mostra es podrà visitar fins al 10 de maig.