L'Ateneu Cooperatiu del Bages va organitzar la setmana passada una jornada de formació sobre cooperativisme on van participar els alumnes del CFGS d'Educació Infantil de l'Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet. La jornada es va realitzar a l'Escola l'Espill de Manresa, com a exemple d'èxit.

Segons l'Ateneu, la idea de les formacions és que els alumnes vegin projectes cooperatius en funcionament i se'ls expliqui com s'han creat, de manera que agafin consciència que una sortida professional a la que poden optar un cop acabats els estudis és associar-se i constituir una cooperativa, «una opció empresarial on el centre no és el capital sinó les persones treballadores i que, a més, aporta un bé al conjunt de la societat».

L'Espill és una escola catalana que funciona amb una estructura empresarial cooperativa. Es tracta d'una cooperativa de treball associat sense afany de lucre amb «un projecte pedagògic singular que treballa per una educació sostenible, inclusiva i transformadora amb un important compromís amb la persona: l'infant i la societat».

Els alumnes de l'Escola Montserrat van poder saber del seu recorregut i evolució des del punt de vista cooperatiu al llarg d'aquests 37 anys d'història en el qual van destacar «la importància de la implicació i el compromís amb un projecte viu, de ser proactiu, constant i coherent». A banda d'explicar el funcionament de la cooperativa, es va fer una pinzellada sobre l'evolució del treball cooperatiu que es realitza a l'escola des d'Educació Infantil fins a Cicle Superior de Primària.

Els alumnes de 5è hi van fer una aportació important, explicant com han muntat la seva cooperativa dins el projecte de «Cultura Emprenedora a l'Escola». Un projecte impulsat des de la Diputació de Barcelona i desenvolupat per l'Ajuntament de Manresa. «En destacaven els valors humans que sens dubte impregnen aquesta manera de treballar», asseguren des de l'Ateneu.