El 30 de juny és la data màxim perquè Iberpotash, l'empresa que gestiona les mines del Bages, pugui continuar abocant runam salí al Cogulló. Això, segons el Fòrum de la Catalunya Central, format per entitats socials i econòmiques del territori, pot posar en perill el futur de la mineria a la comarca i, per tant, també dels 5.000 treballadors directes i indirectes que en depenen. Per expressar el seu "neguit", el Fòrum prepara un gran acte de suport a la mineria pel pròxim 13 de maig al Pavelló del Nou Congost de Manresa. Els empresaris, tal com també ho fan els comitès de treballadors de l'empresa, reclamen una moratòria que permeti a Iberpotash continuar abocant runam salí fins que les obres de la rampa de Súria estigui acabades i, per tant, la planta surienca pugui absorbir tots els treballadors de Sallent.

L'acte tindrà lloc al Pavelló del Nou Congost de Manresa des de les quatre de la tarda i fins a les nou del vespre. El portaveu del Fòrum Catalunya Central, Fèlix Salido, ha fet una crida perquè la gent hi participi no pels actes lúdics que es preparen per aquesta jornada, sinó per tal de "donar visibilitat al fet que hi ha una comarca que dona suport a l'activitat minera i un territori que vol activitat industrial".

Una moratòria per continuar abocant

Els empresaris de la Catalunya Central representats pel Fòrum Econòmic defensen la mateixa línia que els comitès de treballadors d'Iberpotash i reclamen una moratòria que permeti que l'empresa minera pugui continuar abocant runam salí al Cogulló fins que la rampa de Súria estigui acabada, una data que l'empresa fixa entre finals del 2018 i principis del 2019.

"Per uns motius extremadament documentats i rigorosos, l'obra s'ha retardat i, per tant, aquest acord entre les parts -Govern i Iberpotash- ha sofert un retard i entenem que, amb la mateixa voluntat que hi havia un acord, si es justifica que el retard ha estat per motius tècnics, aquesta primera data es pot retardar. La bona voluntat de complir una data no ha estat possible i això no es pot girar en contra de qui l'ha volgut complir", ha explicat Salido. L'empresari considera que "un acord de moratòria ha de ser possible entenent la importància de continuïtat del projecte".

Salido també defensa que, a nivell de sostenibilitat, el que més interessa és que el projecte Phoenix tiri endavant ja que és l'única via que, a llarg termini, farà desaparèixer el runam salí del Cogulló. "Si Ibepotash tanca, el runam salí es quedarà aquí perquè no hi haurà cap possibilitat de donar un valor afegit al runam com sí preveu el projecte Phoenix", ha afegit

El Fòrum de la Catalunya Central està format per les entitats i institucions Caixa Bank, Cambra de Comerç de Manresa, Catalunya Banc, Dones Emprenedores i Innovadores de Manresa, Fundació privada per al foment de l'economia i el marketing a Catalunya, Gremi de Constructors d'Obres de Manresa i Comarca, Joves Empresaris de la Catalunya Central, Manresa+Comerç, Patronal Metal·lúrgica del Bages, PIMEC, ProMineria i Rotary Club.