A Navàs ja es palpen aires de fira. Hem viscut una setmana de carrers tallats pel muntatge d´atraccions, d´acabar de situar les parades i expositors, d´enllestir el contingut de les exposicions i el saló TICdate, de posar escenaris per a activitats paral·leles... el poble s´ha transformat per viure, aquest cap de setmana, la Fira de Primavera. Com és habitual, quinze dies després de Pasqua, arriba una de les mostres multisectorials més potents de la comarca, i enguany ho fa sense novetats destacades però sí amb ganes de consolidar el que fa uns anys que funciona bé i de potenciar les propostes que es van instaurar l´any passat i que van tenir èxit, tal com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Genís Rovira.

Més ´food trucks´ i activitats a la plaça de l´Ajuntament

Per la bona acceptació que van tenir l´any passat, enguany -ja des d'aquest divendres i fins diumenge 30 d'abril- tornen les food trucks, les furgonetes amb xefs que cuinaran per servir menjar, i també beure, a tots aquells que aprofitin l´ambient festiu de fira per fer una parada gastronòmica i fer petar la xerrada, amb un valor afegit: música en directe. Avui, divendres, animarà la vetllada DJ Parèntesis. Demà, Cramband i Antonio el Remendao, i també DJ Parèntesis. I diumenge, actuació de Tina & Joe, Swite Duo (Martí Riera i Eduard Freixa) i Damià Olivella. Les food trucks s´instal·laran a la plaça de l´Ajuntament de Navàs, un espai que guanya pes.

La plaça pren més protagonisme que mai per la fira perquè s´hi desplaça part de l´activitat que es feia a la carretera de Viver per donar continuïtat a l´artèria firal, que és el passeig Ramon Vall. Tot i que els expositors i les atraccions s´estenen de punta a punta del passeig, moltes de les activitats paral·leles es faran enguany a la plaça de l´Ajuntament: espectacle infantil, exhibicions i desfilada, entre d´altres. I és que d´activitats paral·leles n´hi ha per a totes les edats i per a tots els gustos.

Consulta la programació de la Fira de Primavera de Navàs 2017

150 parades i expositors amb poca presència local

Automoció, maquinària, entitats, associacions, parades d´artesania, d´alimentació, de complements, de joguines... ompliran de el passeig de Navàs. En total, 150 expositors, «més o menys com l´any passat», apunta el regidor Genís Rovira, però amb poca presència d´empreses locals. En són una quarantena. Empresaris i comerciants de Navàs «aposten poc per la fira i no se n´impliquen gaires», lamenta Rovira, «ens agradaria que hi hagués més presència del poble», afegeix. Amb tot, es mostra satisfet de poder disposar d´«una fira multisectorial potent, i una de les més visitades del Bages». Espera que el públic respongui i que tant dissabte com diumenge -que és el dia fort- la Fira de Primavera de Navàs sigui concorreguda.

El repte és «atraure com més visitants millor i que comprin a la fira perquè els firaires marxin satisfets i l´any que ve repeteixin», remarca Genís Rovira.El regidor confia que el temps acompanyi i que el fet que s´escagui just abans de l´1 de maig (festiu) no sigui del tot perjudicial: «pensem que és un factor que ens juga en contra perquè hi pot haver molta gent que marxi aprofitant els tres dies de festa, i per tant no es quedi a la fira. Però animem que ho facin, que passin per Navàs al llarg del cap de setmana i que gaudeixin de la fira».

La Fira de Primavera de Navàs vol arribar a tots els públics i programa actes paral·lels per a totes les edats. Segueix un format similar al d´anys anteriors amb xerrades, exposicions, exhibicions diverses, castellers, actuació teatral, i també concert per al jovent. L´any passsat s´hi va apostar, va tenir bona reposta, i enguany es repeteix. Els organitzadors, La Bòbila, porten a Navàs els Sixtus i els Strombers, dos grups «que tiben jovent i que agraden. Esperem que vingui gent», comenta el president de l´entitat, Genís Rovira.

Sixtus i Strombers

El grup de versions Sixtus, en el qual toca el navassenc Marc Culebras, actuarà aquest dissabte, 29 d'abril, a partir de les 12 de la nit al pavelló de Navàs. L´altra formació que pujarà a l´escenari serà Strombers, els cardonins que reivindiquen la música festiva amb estils diversos. El preu de l´entrada serà de 8 euros a taquilla i en costa 5 anticipada. Es pot comprar al Chaplin i la Meleé de Navàs, a la Parròckia de Balsareny, a Cal Negre de Berga, a la Font del Balç de Gironella, a Moe´s de Manresa i a l´Embús de Sallent.

«Ens ha caigut la sogra»

La música és una opció per a demà a la nit a Navàs, però també hi haurà teatre. El Grup Escènic Navàs representarà l´obra Ens ha caigut la sogra, a les 10 de la nit al Casal Sant Genís.

Castellers i exhibicions

Si no et vols perdre balls de zumba, ballet, hip-hop, country, salsa, balls de saló, apunta´t la cita: demà a les 5 de la tarda a la plaça de l´Ajuntament. Serà una de les exhibicions destacades, com també les que es faran diumenge de karate, a les 11 al mateix lloc, i de sevillanes, de 12 a 2 a la carretera de Viver. A la tarda, a les 5 i en aquest mateix punt els Castellers de Berga descarregaran castells juntament amb la Colla Castellera de Figueres. En paral·lel, desfilada de moda a la plaça de l´Ajuntament.

Exposicions i xerrades

També aquests dies s´exposaran al Club d´Avis manualitats i en paral·lel es faran xerrades: demà a la tarda a la carretera de Viver, «Com reciclem?», amb una mostra pràctica de què aboquem en un contenidor de rebuig. I diumenge, a la biblioteca, es parlarà de «La situació actual del Sàhara».