Sant Vicenç de Castellet farà un reconeixement a Manel Lorente Calve, un veí del poble que va ser deportat i assassinat als camps d'extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. Li dedicarà una placa commemorativa de les anomenades Stolpersteine, unes llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig, que s'han erigit en símbol arreu d'Europa en memòria de les persones que van patir aquest genocidi.

L'Ajuntament tirarà endavant aquesta proposta a partir d'una moció que es va aprovar al ple de dimecres al vespre. La presentava el govern de CiU, que per altra banda va rebutjar una esmena proposada conjuntament pels grups d'ICV i ERC (i amb el suport del PSC), en aquest cas a l'oposició, que pretenia anar més enllà en el reconeixement a les víctimes dels camps d'extermini.

En concret, l'esmena afegia un tercer punt a la moció (al reconeixement i a la col·locació de la placa), que demanava «la creació d'un grup de treball que posi els fonaments per a la investigació que haurà de permetre posar de manifest tot allò que es recull en aquesta proposició». CiU no va acceptar aquesta esmena, que no es va arribar a debatre ni a votar.

Amb aquest reconeixement, Sant Vicenç vol recuperar la memòria de Manel Lorente, que durant la Segona Guerra Mundial va ser deportat als camps d'extermini nazis, primer al de Mauthausen, i després al de Gusen, on va morir el 31 de gener del 1943. Ara se sol·licitarà al Memorial Democràtic de la Generalitat la col·laboració per col·locar la placa commemorativa en un punt determinat del poble, encara per decidir.

ERC, que havia impulsat l'esmena no aprovada, celebra «l'homenatge merescudíssim al nostre veí», però alhora reitera que «la recuperació de la memòria històrica s'ha d'afrontar en tots els seus àmbits, i no evitar els que siguin incòmodes, com el canvi de noms franquistes de carrers o la retirada de plaques franquistes, que hem intentat tirar endavant i no s'ha aconseguit, tampoc la creació del grup de treball que proposàvem».