El debat al voltant de l'enderroc de ca l'Espardanyer, un edifici de titularitat municipal situat al centre de Monistrol de Calders, continua ben viu. La CUP, actualment a l'oposició, presentarà demà dos informes i un estudi encarregats a diferents experts, amb els quals defensa la conservació i rehabilitació d'aquesta antiga casa del segle XVII. Els treballs es fan públics dos mesos després que l'equip de govern de CDC i MDI-ERC presentés l'avantprojecte per fer una gran plaça a la zona de l'escorxador que inclouria l'enderroc de la casa.

Fa un any, MDI-ERC, amb el suport de CDC (quan tots dos eren a l'oposició), van aprovar una moció que proposava l'enderroc de l'edifici, que l'aleshores govern de la CUP volia rehabilitar com a equipament públic. Un cop al govern, els dos grups municipals han definit com hauria de ser la transformació d'aquesta zona amb un projecte que preveu derruir l'immoble, que consideren que està en molt mal estat de conservació i la seva rehabilitació suposaria un elevat cost.

La CUP, en canvi, defensa mantenir i rehabilitar la casa. El portaveu de la formació, Ramon Vancells, considera que l'edifici té un «alt valor patrimonial», tal com justifiquen els informes que ara faran públics. Davant el resultat d'aquests treballs, «seria aconsellable la seva conservació», assegura. Defensa també que «és l'únic edifici de titularitat municipal que hi ha i mantenir-lo permetria dotar el poble d'una sèrie de serveis com sales per a les entitats, un espai per a la gent gran o una sala d'exposicions» en un indret cèntric.

Segons Vancells, ca l'Esparde-nyer, que té els seus orígens al segle XVII però ha tingut diferents modificacions al llarg dels anys per adaptar-se als usos de cada moment, és «la típica casa monistrolenca que ens permetria explicar l'urbanisme i la història i alhora encabir serveis i espais que el poble necessita». Tot i així, des de la formació no volen entrar en els possibles usos de l'espai, que s'haurien de decidir amb un debat ciutadà, i centren la seva reinvindicació en la necessitat de conservació i protecció de l'edifici.

Tot i el mal estat en què es troba l'immoble, segons l'informe sobre l'afectació, «no té mancances estructurals», diu Vancells. El portaveu de la CUP considera que ca l'Espardanyer és un edifici que «pot explicar molt bé l'evolució històrica del municipi i la gent ha d'entendre el valor patrimonial i paisatgístic que té», alhora que recorda que Monistrol no disposa de cap catàleg de protecció del patrimoni.

El planejament urbanístic que hi ha vigent a Monistrol, que data de l'any 1989, deixa la finca -que l'Ajuntament va comprar als anys 90- fora d'ordenació i en preveu l'enderroc per fer-hi un vial. Segons Vancells, 30 anys després, s'hauria de fer un planejament nou perquè «els seus criteris estan molt allunyats de la realitat que es viu ara». En aquest sentit, es planteja una modificació parcial del pla general, que inclogui la conservació de l'edifici.

Per a Vancells, la polèmica per l'enderroc de la casa s'ha convertit en un tema de confrontació política. «Va ser el detonant de la moció de censura i es va utilitzar com a cavall de batalla», diu.