Sant Salvador de Guardiola ha aconseguit reduir uns 25.000 euros anuals la factura per escalfar els principals edificis públics des que, ara fa tres anys, va posar en marxa la caldera de biomassa que alimenta simultàniament diferents equipaments. Es tracta d'una instal.lació que aquesta setmana visitava la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa -organisme que va participar en el seu finançament-, ja que es considera un model de referència a Catalu-nya. Si bé és cert que ha anat proliferant l'ús de les calderes de biomassa en equipaments públics, la rellevància que adquireix el cas de Sant Salvador és que des d'un punt centralitzat dóna servei a diferents instal.lacions (el que s'ha batejat com a districte energètic).

Quan es va posar en marxa, el 2014, ho va fer subministrant calefacció a l'escola de primària, la llar d'infants i l'ajuntament. Posteriorment s'hi va afegir el pavelló, i properament s'hi connectaran dos equipaments més: els vestidors del camp de futbol i el centre de dia.

Segons dades facilitades per l'Ajuntament, amb xifres rodones la seva instal·lació ha permès reduir de 35.000 euros a poc més de 10.000 la despesa en calefacció dels edificis implicats, i baixar l'emissió de CO2 de 100.000 tones anuals a zero. L'alcalde de Sant Salvador, Albert Miralda, subratlla que «només amb manteniment ja hem assolit un gran estalvi, perquè ara tenim una única caldera, quan abans en teníem una per a cada instal.lació, i de totes se n'havia de fer el manteniment»

També posa com a exemple que fins a la instal.lció de la caldera de biomassa, «l'escola de primària s'escalfava amb propà i hi havia hagut mesos de més fred que pagàvem factures de 6.000 i 7.000 euros. Ara, la factura més alta que hem arribat a pagar per les quatre instal.lacions connectades en un mes de mes fred ha estat d'uns 4.500-5.000 euros. Amb l'estalvi d'un sol edifici ja paguem el consum i l'amortització».

La caldera de biomassa de Sant Salvador funciona mitjançant una concessió a deu anys a una empresa de serveis energètics, que és la que va assumir part del cost de construcció i en porta la gestió i factura cada mes a l'Ajuntament per diferents conceptes, com ara el consum, el manteniment i l'amortització de la instal.lació (l'Ajuntament hi va posar els terrenys i una part de l'import del cost). A l'estiu la caldera es para, ja que a les escoles no hi ha activitat i al pavelló i l'ajuntament només els cal escalfar l'aigua sanitària i ho fan amb plaques solars.