Santpedor destinarà els 20.000 euros dels seus primers pressupostos participatius a la recuperació de la Font de les Escales, amb la idea d'arranjar-ne l'entorn i fer-la visitable. Així ho ha decidit una àmplia majoria de veïns en les votacions que s'han fet aquests últims dies entre les quatre propostes que hi havia sobre la taula. Ahir al vespre es va fer el recompte en un acte públic a la sala de plens.

L'opció de la font de les Escales es va imposar amb un total de 172 vots. En segon lloc, i a molta distància va quedar la proposta de destinar un espai del municipi per a gossos, amb 71 vots; crear una zona d'estacionament per a autocaravanes a l'entrada del poble, amb 24 vots; i instal·lar un punt d'informació interactiu a la plaça Gran, que en va obtenir 8. En total, hi van participar 283 persones (que suposa el 4,5 % del cens), amb 275 vots vàlids i 8 de nuls.

La font de les Escales, situada sota la plaça de la Font, és un element emblemàtic de Santpedor perquè és la més antiga del poble, tot i que es troba en desús i coberta des del 1978 per facilitar la circulació del carrer Passeig fins a la plaça. Està documentada des de l'any 1291, i fins fa un segle va ser l'únic punt d'aprovisionament d'aigua al poble (a banda dels pous), que hi arriba a través de dues mines.

La proposta guanyadora preveu diverses actuacions encara per definir, i que precisament es concretaran a partir d'ara, segons va explicar el regidor de Patrimoni, Ferran Balcells. D'una banda, es vol fer una prospecció arqueològica al subsòl de la font per tenir més coneixement de què hi ha i detectar possibles noves vies subterrànies d'aigua ocultes, i de l'altra, i un cop feta la prospecció, es proposarà un projecte de millora de la font de les Escales i l'entorn per fer-la més accessible i visitable més sovint (ara s'obre comptades vegades i amb permís de l'Ajuntament). Aquest mateix dissabte es preveu obrir-la al públic aprofitant que se celebrarà la primera edició de Santpedor és Flor, amb visites d'11 a 1 i de 5 a 7.

Per la seva banda, l'alcalde, Xavier Codina, va celebrar la implicació dels veïns en els primers pressupostos participatius del poble, i va avançar que de cara als propers es demanarà que els mateixos veïns també facin arribar propostes.