La crida a la mobilització en defensa de la continuïtat de la indústria minera al Bages que entitats i associacions de la comarca han fet per a aquest dissabte a la tarda al pavelló del Nou Congost de Manresa, ha de ser massiva per mostrar la màxima unitat. Els seus promotors busquen una resposta «transversal» que aplegui amplis sectors, tant particulars com empresarials i institucionals, en la recollida de firmes que es farà per demanar una moratòria a la prohibició d'abocar al Cogulló més enllà del 30 de juny.

El clam d'unitat en la defensa d'una activitat «sostenible i de futur» és l'esperit del manifest que la vintena d'entitats promotores de l'acte de dissabte van presentar ahir al mateix pavelló com a insígnia de la recollida de firmes. El manifest alerta que si no hi ha solucions a la data límit del 30 de juny ICL «es veurà abocada a una dràstica reducció de l'activitat, i es posarà en perill una gran part dels 5.000 llocs de treball directes i indirectes». També recorda que el projecte de l'empresa aposta per una mineria sostenible, i «forçar de forma abrupta la finalització dels projectes en marxa pot ser molt més perjudicial per al medi ambient que no pas acompanyar-la en el seu compromís de rehabilitar l'espai actual». Per tot això, s'aposta «per la recerca de solucions transitòries que permetin la continuïtat de l'activitat», i en aquest sentit es demana a la Generalitat que hi ajudi, i el suport social a les mesures «que han de servir per al tancament ordenat de l'explotació de Sallent», entenent que això implica una moratòria per continuar abocant una part del residu al Cogulló.

El president del comitè d'Iberpotash Sallent i portaveu de l'intercentres Sallent-Súria, Fernando Rivera, va constatar ahir que per part de l'empresa «s'està fent una bona feina per intentar obrir portes per arribar a un acord», però el manifest vol insistir en la necessitat «de segir treballant perquè junts ho aconseguirem». Per a ell, l'acte de dissabte «ha de fer trontollar el Bages, que vegin que anem tots junts, i ha de demostrar que entre tots podem arribar a un acord consensuat». Esteve Pintó, de Promineria, també feia una crida a la participació de dissabte, i Fèlix Salido, del Fòrum de la Catalunya Central, reiterava que «fer gros aquest acte ens farà més forts per visualitzar que tenim un projecte com a territori».

Cinc hores d'activitat

La recollida de firmes de dissabte es farà de 4 a 9 al Nou Congost en una jornada d'activitats, amb inflables, exhibicions de microcotxes i globoflèxia, propostes esportives, i fins i tot amb la presència de mags, batucades, o el coros rocieros, però en què es buscarà el màxim de firmes.