Els ajuntaments de Sant Fruitós i Santpedor acaben de fer balanç dels comptes del 2016, que han tancat amb superàvit i amb endeutaments que se situen en el 27,2 % a Sant Fruitós, i a tan sols el 17 % en el cas de Santpedor. Aquests números donen tranquil·litat als dos consistoris per poder afrontar les despeses previstes per al 2017 sense veure incrementat aquest endeutament.

A Sant Fruitós, el tancamennt dels comptes del 2016 ha permès acumular fins a 5.210.021 euros en romanent líquid de tresoreria, la qual cosa «ens permetrà finançar el 2017 amb recursos propis sense haver de recórrer a crèdits», segons ha apuntat el regidor d'Hisenda, Xavier Racero. Parla «d'obres importants a realitzar» com la urbanització del carrer Padró, el pont del carrer Lleida, la passarel·la de la carretera de Berga, i millores en l'enllumenat públic, entre altres. A banda de la inversió, aquests resultats «també ens permeten generar noves despeses en serveis i manteniment» sense posar en risc el deute, afegeix Racero.

Aquest romanent acumulat és possible gràcies a un resultat pressupostari de 2.644.513 euros l'any passat, i tot plegat genera una capacitat de finançament en aquest ajuntament durant el 2016 d'1.485.350 euros, que és gairebé 157.000 més elevada que en l'exercici anterior. Això també ha permès pagar els proveïdors a 16 dies en l'últim trimestre del 2016, que se situa per sota dels terminis que estableix la normativa legal.

En el cas de Santpedor, els comptes s'han tancat amb un romanent de tresoreria per a despeses generals d'1,8 milions d'euros, i resultat pressupostari positiu de 632.000 euros. Com en l'altre cas, Santpedor també disposa d'una alta capacitat de finançament, que l'any passat es va tancar amb 731.000 euros. Fonts municipals asseguren que, amb aquestes xifres, aquest Ajuntament compleix tant el principi d'estabilitat pressupostària com la regla de la despesa.

L'endeutament baixa

Pel que fa a endeutament, els dos municipis mantenen la tendència generalitzada a la baixa dels últims exercicis, si bé a Sant Fruitós s'ha incrementat lleugerament en l'últim any, i ha passat del 26,8 % el 2015 al 27,20 % l'any passat. Segons Racero, l'augment s'explica per la renovació de l'enllumenat públic i semafòric, per a la qual es va concertar una operació de crèdit a l'IDAE a interès zero «però que hem hagut de comptar com a endeutament». De tota manera, puntualitza que la tendència és a la baixa, després que el 2011 se situava al 35 %.

A Santpedor hi ha hagut una reducció progressiva des del 2013. Aquell any, l'endeutament municipal se situava al 36,88 %, mentre que el 2016 s'ha tancat al 17,38 %, la qual cosa el converteix en un dels municipis menys endeutats de Catalunya.