Avinyó va rememorar ahir la victòria dels carlins contra les tropes d'Isabel II en aquest municipi l'any 1848 amb una nova edició de la Fira dels Matiners, que aquesta vegada incorporava la dansa a les habituals representacions teatrals al carrer. I és que enguany l'organització ha volgut anar més enllà d'un argument centrat en la batalla, per mostrar com vivien les classes benestants de l'època. I l'experiment ha agradat.

La clau ha estat l'estrena de cinc noves danses a l'estil del ball de llancers, que les famílies benestants exhibien davant la resta del poble, i que ahir van servir per construir un nou relat centrat en un casament senyorial de l'època. La vídua de cal Verdaguer es casava amb l'hereu de ca l'Oliaire, i això ja donava per a diverses escenes a l'entorn de l'església i la plaça Major, i amb les cinc danses finals que s'oferien com a festeig per als nuvis. Quatre parelles vestides amb les seves millors gales van ballar dalt de l'escenari davant d'una plaça que al migdia era plena a vessar, i que a la tarda repetia la mateixa estructura.

L'estrena ha estat possible gràcies a un treball de recerca de lletra i partitura de cançons tradicionals iniciat pel musicòleg Ramon Vilar, que ha servit de base per a la posterior adaptació de les danses. Primer, Pilar López en va reescriure les partitures per ser ballades a l'estil dels llancers, el músic avinyonenc Guillem Vilar en va fer l'arranjament, i la coreògrafa Anna Navarro, de l'Esbart Manresà, la coreografia.

Els balls van ser un dels principals agtractius de la fira d'ahir, juntament amb les teatralitzacions habituals que combinen història i humor, o la demostració telegràfica òptica de la Torre dels Soldats, que servia per transmetre missatges amb rapidesa. Els fets de l'època i el context de la fira, també es pot entendre millor a l'Espai d'Interpretació dels Matiners, que també va ser força concorregut durant tota la jornada.

Més enllà dels relats històrics, la Fira dels Matiners també va omplir el centre d'Avinyó d'una seixantena de parades de productes artesans, i divendres a la nit es va celebrar el preludi festiu amb un sopar de maridatge que es va acostar al centenar de comensals.