L'Ajuntament de Sant Salvador ha acordat amb la Direcció General del Cadastre que aplicarà una rebaixa del 4% als valors que hi ha fixats actualment. Serà una reducció lineal, és a dir, en la mateixa proporció per a cadascuna de les finques.

Aquesta reducció ve proposada per la mateixa gerència cadastral, i és una mesura que ha anat plantejant en tots aquells municipis on la darrera revisió general es va dur a terme en una època en què es considera que el preu del sòl estava disparat i que això va derivar en una sobrevaloració també cadastral.

En el cas de Sant Salvador la ponència (any de la darrera revisió) es va fer el 2004 i, tal com es posa de manifest en un acord aprovat en el darrer ple municipal per acollir-se a aquesta rebaixa, el resultat és «una valoració cadastral elevada dels immobles del municipi, ja que no ha tingut en compte la situació de crisi que ha experimentat el sector immobiliari i la davallada generalitzada dels preus que des de llavors han patit els béns immobles».

De fet, segons va concretar ahir l'alcalde de Sant Salvador, Albert Miralda, aquest serà el segon coeficient de reducció que s'aplicarà als valors cadastrals del municipi, ja que se'n va introduir un el 2015, i en aquella ocasió va ser del 8%. És sobre els valors resultants d'aquella rebaixa que ara s'hi afegirà aquest 4% més, que tindrà efectes en el rebut de l'impost de béns immobles (IBI) de l'any que ve.

Aquesta rebaixa dels valors tindrà una incidència directa en el rebut i, per tant, en els ingressos de l'Ajuntament, i l'IBI és un dels pilars del pressupost municipal. Tanmateix, l'alcalde ha explicat que aquesta rebaixa es veurà contraposada pel fet que, com a la major part de l'estat, la Direcció General del Cadastre ha dut a terme un procés de regularització de finques. És a dir, la detecció i incorporació de modificacions en habitatges o noves construccions fins ara no incloses i que no tributaven (per exemple, la construcció d'una piscina, que revaloritza la propietat).

Segons Albert Miralda, a Sant Salvador la gerència cadastral ha obert un total de 550 expedients, que significa que als propietaris a qui ha afectat aquesta operació de regularització els ha pujat el valor base de les finques.