La segona jornada de Cases Icòniques de Catalunya, celebrada avui a Món Sant Benet, ha posat de manifest la necessitat de generar sinergies comunes entre els diferents equipaments per guanyar visibilitat en promoció cultural. L'Associació Cases Icòniques de Catalunya, constituïda oficialment aquest 2017, reuneix una desena d'edificis residencials, significatius històricament i artísticament de Catalunya, entre els quals hi ha la casa d´estiueig del pintor modernista, Ramon Casas, al monestir de Sant Benet de Bages.

L´acte, adreçat a professionals del patrimoni cultural i dels museus del territori català, ha aplegat a prop d´un centenar de persones. Ha permès reflexionar sobre els reptes i oportunitats en la gestió d'aquests tresors culturals de Catalunya.

En una primera part, s´ha analitzat el vincle entre les noves tecnologies i el patrimoni. S´ha posat com a exemple el monestir de Sant Benet, pioner a Catalunya per la seva proposta museística amb hologrames i efectes multisensorials; i la Casa Vicens de Barcelona, la primera residència privada que va projectar Antoni Gaudí, que obrirà portes al públic a la tardor convertida en un espai museològic.

Posteriorment, a través d´una taula rodona, Jusèp Boya, Director General d´Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya; Joan Torrella, Director de Turisme i Esdeveniments de l´Ajuntament de Barcelona; i Damià Moragues, expert en cultura, turisme i desenvolupament, han analitzat la "potència" turística que és Catalunya i han posat damunt de la taula la necessitat de buscar l´equilibri territorial "cooperant".

La web, el primer pas

L´Associació Cases Icòniques de Catalunya vol crear un diàleg i una col·laboració entre les diferents institucions i béns patrimonials, per tal de millorar la seva gestió i incrementar la seva valoració i visibilitat cultural i turística. L´entitat ja disposa d´una pàgina web conjunta i la intenció és organitzar itineraris conjunts i promoure un passaport i descomptes.

En aquest sentit, la directora general de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Lacambra, ha remarcat la importància de les col·laboracions per augmentar la visibilitat dels edificis. Ha posat com a exemple la darrera commemoració del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas i com la sinergia entre els diferents equipaments amb vincle amb el pintor modernista, entre els quals hi ha el monestir de Sant Benet, ha permès que la visita a la casa d'estiueig del pintor superés els seus registres el passat 2016.

El nucli promotor de l'Associació Cases Icòniques de Catalunya el formen la Fundació Catalunya-La Pedrera (Món Sant Benet), Fundació Amatller (Casa Museu Amatller), la Fundació Pau Casals (Museu Pau Casals), la Fundació Rafael Masó (Casa Masó), el Consorci del Patrimoni de Sitges (Museu Cau Ferrat) i Cases Singulars. Després d´un treball previ i durant l´any 2016 s´han incorporat com a membres fundadors la Fundació Mas Miró, la Casa Museu Duran i Sanpere i darrerament la Casa Vicens.