La calor acumulada durant aquests darrers dies fa que la recta final d'aquest mes de maig sigui una de les més caloroses dels últims 30 anys tant al Bages com en el conjunt de les comarques centrals. A Manresa, per exemple, les màximes no han baixat dels 30 graus des de dimarts, i els 33,5 graus que es van assolir dijous només s'havien superat en comptades ocasions; el maig del 1986 es va arribar als 35,6 graus; i el maig del 2001, el 2005 i el 2015, es van superar els 34. En poblacions com Manresa, en aquesta època és habitual que el termòmetre s'enfili, com a màxim, fins als 25 o 26 graus, segons les estadístiques del Camp d'Aprenentatge del Bages (vegeu el gràfic inferior).

La calor amb què estem acomiadant el maig contrasta amb els valors inferiors a la mitjana que hi havia quan el vam començar, i que ja s'arrossegaven de final d'abril. Per la Mare de Déu de Montserrat, per exemple, a Manresa no es va passar dels 11 graus, i fins i tot va arribar a nevar en cotes considerablement baixes per l'època, des dels 16 centímetres que van caure a Puigcerdà fins a l'emblanquinada d'alguns punts del Solsonès, el Berguedà, el Moianès i l'Alta Anoia. El maig també començava amb màximes lleugeres que amb prou feines arribaven als 20 graus, però les temperatures es van disparar la segona setmana, especialment a partir del dia 12, amb valors propers als 30 graus uns quants dies a bona part dels observatoris del Bages i l'Anoia. Després d'una lleugera pausa, diumenge passat les màximes es van tornar a enfilar, i aquesta vegada s'han disparat fins a assolir valors propers als 35 graus en alguns casos, més propis de final de juny o de juliol que del maig. Ara fa un any, per exemple, les màximes de Manresa se situaven a l'entorn dels 25 graus, i no es van superar els 33,5 de dijous fins per Sant Joan.

Com a Manresa, a la majoria d'observatoris la temperatura més alta en aquest episodi de calor es va registrar dijous, i on més s'ha notat és al pla de Bages i a les poblacions de més al sud i a l'oest de la regió central. Martorell (amb 34,4 graus) i Artés (amb 34,5) van ser les poblacions que dijous van registrar les temperatures més altes en aquest territori, però també van ser elevades a Sant Salvador de Guardiola (33,9) Súria (33,8), Fals i Castellbell i el Vilar (33,6), i Piera (33,5). Poblacions a més altura també van notar la calor; a la Seu es va passar dels 30, a Guardiola de Berguedà es va arribar als 29,6 graus, i a Das, als 28,8.

A Manresa, els 33,5 graus de dijous són un valor molt inusual en un mes de maig, en què la mitjana de les màximes se situa als 24,1 graus (aquest any és de 25,4). Les mínimes, en canvi, han tingut una evolució més pròpia de l'època, però això no treu que la temperatura mitjana d'aquest mes també sigui superior i se situï als 18 graus, 1,5 per sobre.

Un descens molt lleuger

Ahir la calor ja va afluixar, tot i que continua sent elevada per l'època, i s'espera que es mantingui igual el cap de setmana. Les mínimes al Pirineu oscil·laran entre els 8 i 13 graus, i entre els 10 i 15 a la resta. Les màximes voltaran entre els 23 i els 28 al Pirineu, i entre els 25 i els 30 a la resta.