L'accés principal a Sant Benet de Bages, que a final de març es va veure afectat per una esllavissada, es manté tancat i l'Ajuntament de Sant Fruitós està esperant rebre els ajuts necessaris per fer front a l'elevat cost que suposa estabilitzar el talús afectat. Reparar l'accés a Sant Benet, on ara s'arriba des de Navarcles, costa més de 650.000 euros i seran necessaris tres o quatre mesos d'obres.

Fonts municipals han informat que «l'Ajuntament ha estudiat altres propostes per posar-hi solució al més aviat possible» però la que preveu posar una malla d'alta resistència als talussos i una barrera dinàmica a la part superior «és la que es considera més viable i segura». La magnitud i l'elevat cost d'aquests treballs ha portat el consistori a demanar ajuts a la Generalitat.

En aquest sentit, el mes d'abril es va tramitar una sol·licitud d'ajudes i subvencions per tenir assistència tècnica a l'Institut Cartogràfic i Geològic i, a principi del mes de maig, es va fer una sol·licitud d'ajuda per obres. Paral·lelament, s'ha demanat a Governació una subvenció per a casos extraordinaris «de la qual encara no hem obtingut resposta», informen. Un cop es comenci l'actuació, els informes emesos pels geòlegs indiquen que s'hauran de realitzar treballs durant tres o quatre mesos.

Segons el consistori, des del dia de l'esllavissada s'ha senyalitzat tot l'accés fins a Sant Benet de Bages des de Navarcles «perquè els usuaris puguin arribar-hi de manera fàcil» i s'han fet operatius amb la Policia Local els dies que hi ha hagut més concurrència de gent al monestir. Abans del trencall d'accés a Sant Benet des de la carretera de Vic (N-141c) hi ha senyalització vertical que indica que el camí està tallat i que l'accés s'ha de fer des de Navarcles. També hi ha indicacions a Torroella de Baix, a la rotonda d'entrada al municipi i al seu interior.

El camí d'accés a Sant Benet des de Sant Fruitós es va tallar fa pràcticament dos mesos com a conseqüència de les esllavissades que hi havia hagut després de les pluges del dissabte 25 de març, i per precaució que no n'hi hagués de noves. El despreniment es va produir en el punt que hi ha just després del restaurant de l'Abadia del Pont Vell, que és justament el lloc on es va tallar el vial asfaltat.

A partir d'aquí, l'Ajuntament de Sant Fruitós va fer un primer sanejament de la zona afectada i va encarregar l'estudi geològic per determinar l'abast de l'actuació, que comporta una elevada inversió per al consistori i un llarg període d'obres.