No fa pas gaires dècades, els homes que es tornaven a casar després d'enviudar havien de patir en molts pobles els escarnis de grups de joves, que demanaven cobrar alguna penyora per deixar de burlar-se d'ells. Ahir al vespre, el centre de Sant Vicenç de Castellet va retrocedir un segle enrere per reviure aquestes befes, que rebien el nom d'esquellotades. Ho va rememorar amb una cercavila amb teatre de carrer que es va incloure, per segon any consecutiu, a la Fira del Vapor, que se celebra aquest cap de setmana.

L'esquellotada va començar a la plaça del Pi, des d'on en Joan Sidral i la resta de personatges de l'època, passejats en carruatges i acompanyats per la música de la Brass Band i del grup local de grallers, van sortir en cercavila fins a la plaça de Clavé, passant per l'avinguda del Secretari Canal. La cercavila també va tenir l'animació de molts santvicentins, que van fer sonar les esquelles, cassoles i paelles que duien a les mans per fer força soroll i deixar així el vidu ben avergonyit.

«Anem cap a casa del vidu Anglada a fer-li sortir els colors!», exclamaven els personatges de l'època mentre simulaven anar a casa d'un santvicentí veterà que, just dos dies després de la mort la seva esposa, pretenia casar-se amb una noia jove. El vidu en qüestió vivia a la plaça de Clavé, on els actors, dalt d'un escenari, li van demanar una bona penyora (amb cava inclòs) per aturar l'escarni públic, tot i que l'únic que van aconseguir és que l'home els ruixés amb aigua i els llancés un totxo. La història, hilarant, reservava unes quantes sorpreses per al públic, com ara la resurrecció de l'esposa del vidu, que va sortir del fèretre per acabar d'embolicar la troca.

Durant la representació teatral, es van llegir uns versets escrits per a l'ocasió, que van repassar algunes de les característiques peculiars de Sant Vicenç, i no pas precisament gaire històriques, sinó de l'actualitat. «Som un poble de referència, de conduir en plan tranqui. Si circules amb urgència, sembla el xou del saltimbanqui», deia un vers per referir-se els nombrosos reductors de velocitat que s'han instal·lat als carrers del poble i que fan trontollar els vehicles. Tampoc no es van oblidar de la necessària rehabilitació del castell del poble: «Si Castellet se'n va a terra, si mai fos el penós dia, no patiu per la desferra, ja hi ha Torres, a l'alcaldia», deia el text, jugant amb el cognom del batlle.

Avui, continuarà durant tot el dia la Fira del Vapor (que ahir al migdia va ser inaugurada pel conseller de Cultura, Santi Vila). El certamen situa el municipi a principi del segle XX per retre homenatge a l'eclosió del tèxtil i a la transformació que va viure el poble amb l'activitat de les fàbriques. La fira reforça, a més, els espectacles de recreació històrica. Enguany, s'estrena un muntatge que recrea les vagues a les fàbriques tèxtils del 1916, La fàbrica en vaga, que es podrà veure avui al migdia i a la tarda a la plaça de l'ajuntament. El certamen també inclou des de visites guiades a les fàbriques i xerrades divulgatives fins a la tradicional fira del carrer.