Les assemblees territorials al Bages i al Moianès de l'AMI, l'ANC, el CCN i Òmnium, es posen les piles per a una mobilització social de cara al referèndum que el Govern de la Generalitat té previst de convocar, i amb l'objectiu que entre el Bages i el Moianès se superin com a mínim els 70.000 vots favorables al sí a la independència. Aquesta crida es vol posar de manifest en la setena edició del sopar cívic d'afirmació nacional que organitzen anualment aquestes entitats a Món Sant Benet, i que enguany s'ha previst per al divendres 16 de juny, a 2/4 de 9 del vespre.

La festa d'enguany s'ha batejat com La Nit del Bages pel Sí, amb la mirada fixada en el referèndum, després de cinc anys com a Nit del Bages per la Independència, i de la Nit del Bages per la República de l'any passat. Aquesta vegada hi haurà «uns al·licients especials» que han portat al canvi de nom, explicava ahir en la presentació de l'acte el portaveu de l'ANC a Manresa, Josep Camprubí. I és que, a mitjan juny, és probable que ja se sàpiga la data i la pregunta del referèndum, «i també estarà molt propera la creació de la comissió de la plataforma que ha de muntar la campanya pel sí a Manresa», i tot plegat «haurà fet pujar la temperatura política».

En aquest context, la Nit del Bages pel Sí ja s'entén com a part integrant de la campanya, tant per captar vots, «com per mobilitzar i conscienciar la població bagenca dels embats que arribaran de l'estat i que haurem d'aguantar».

La idea és aconseguir com a mínim uns 30.000 vots favorables al sí en el referèndum a Manresa, i 70.000 en el conjunt de la comarca i el Moianès, tenint en compte que a les eleccions al Parlament del 2015 l'independentisme en aquest territori va sumar 61.600 vots (53.000 a Junts pel Si, i 8.600 per a la CUP). «Volem tornar a ser una comarca capdavantera en aquest sentit», apuntava Camprubí, i per la seva banda, el president d'Òmnium Bages-Moianès, Jordi Corrons, es mostrava confiat que l'any que ve se celebrarà l'últim sopar cívic, «i que ja serà la Nit del Bages de la Independència».

Neus Munté hi serà convidada

Més enllà del sopar, la Nit del Bages pel Sí tindrà, com cada any, la presència de diversos ponents que analitzaran l'actualitat política del moment. D'una banda, s'ha convidat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté. També es preveu l'assistència del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i del periodista Pere Cardús, a banda d'autoritats locals i comarcals.

El sopar que les entitats independentistes organitzen cada any al Bages sol aplegar al voltant de 250 o 300 persones. Les persones que hi estiguin interessades s'hi han d'inscriure abans del 14 de juny, amb un ingrés dels 28 euros, preu del sopar, en un compte de La Caixa. El cartell d'enguany és obra de la manresana Maria Picassó.