La Fundació Alícia de Món Sant Benet (Sant Fruitós) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han elaborat una guia amb recomanacions dietètiques durant el tractament del càncer de cap i coll. Inclou consells alimentaris i exemples de preparacions culinàries concretes per afrontar els efectes secundaris que apareixen més freqüentment durant les diferents teràpies i etapes de la malaltia.

Fonts de les entitats promotores destaquen que «l'alimentació és una part important en el tractament de qualsevol tipus de càncer però en el cas del de cap i coll, a causa de la seva localització, té una rellevància especial, ja que pot dificultar molt la ingesta i provocar així una pèrdua de pes important i desnutrició».

Les recomanacions de la guia pretenen ajudar a mantenir un bon estat nutricional per millorar la tolerància al tractament i d'aquesta manera afavorir el compliment dietètic. Un bon estat nutricional afavoreix la recuperació, disminueix les complicacions del tractament i millora el pronòstic. La guia es pot descarregar, de forma gratuïta, als webs de la Fundació Alícia i de l'ICO.

Aquesta és la quarta guia de la col·lecció «Menjar durant el tractament del càncer». Arriba després de la publicació d'un volum de recomanacions generals, mites i creences alimentàries durant el tractament, i un d'específic per a persones amb càncer de mama. Fundació Alícia i l'ICO ja treballen en la cinquena: recomanacions específiques durant el tractament del càncer de còlon.