Un retorn gastronòmic al passat per aprofitar un recurs molt (fins i tot massa) present: el porc senglar. És l'exercici que ha portat a terme el Mas de la Sala, restaurant de Sallent que els darrers anys ja s'ha caracteritzat per fer una aposta decidida pels productes de proximitat.

El que impulsarà ara, a proposta del celler Sanmartí, ubicat al mateix municipi, és una iniciativa per incentivar el consum de porc senglar a partir de receptes gastronòmiques atractives amb aquest ingredient.

Dijous de la setmana que ve en farà una demostració amb l'elaboració d'un sopar que inclou un aperitiu i tres plats en els quals el senglar és l'estrella i en què es posarà de manifest les possibilitats culinàries que ofereix. En concret, se servirà en forma de llonganissa, carpaccio, caneló i rostit ( roast beef).

Ignasi Sala, el cap de cuina del Mas de la Sala, i un dels responsables d'aquest establiment familiar, i el vinicultor Joan Sanmartí, del celler Sanmartí, consideren que en una època com aquesta, en la qual s'ha posat de manifest que hi ha una situació de proliferació de senglars, és el moment adequat per donar a conèixer les seves propietats culinàries, «desconegudes per a bona part de la societat». Davant els problemes, oportunitats, és la filosofia que han decidit aplicar.

La recuperació del senglar a les cartes dels restaurants permetria reduir-ne el nombre d'exemplars i ajudar els pagesos que veuen com les seves collites queden malmeses.

Tradicionalment la carn de senglar, a les cases de pagès i als restaurants, s'havia cuinat preferentment en forma de guisats. La proposta del Mas de la Sala, destaca el seu cap de cuina, és «creativa i adaptada als gustos actuals». I d'entrada posa en relleu que la carn de senglar és valorada per les seves propietats nutricionals i pel seu gust.

De cara al sopar que es prepara per dijous vinent, s'ha cregut que el maridatge més adient seria amb vins del mateix municipi de Sallent, del celler Sanmartí.

Aquesta iniciativa de recuperar el consum del senglar als restaurant i a les llars és especialment ben vista pel Consell Regulador de la DO Pla de Bages que precisament té serioses dificultats per preservar les vinyes dels danys que hi causen aquests animals. Aquest problema s'ha posat de manifest, els darrers anys, arreu del territori. La iniciativa que ara posa en marxa el Mas de la Sala està emmarcada en l'inici d'un cicle de sopars de proximitat sota el títol «Tastem el Bages amb...».