Cardona es guarneix d'indumentària tradicional, artesanal i medieval durant tot aquest cap de setmana per tal de rebre la Baixada del Senyor i la Minyona des del castell fins al centre històric, entre altres instants màgics que es viuran al llarg d'aquests dos dies.

Recreacions històriques, demostracions de dansa i música i altres mostres que representen el modus vivendi de fa milers d'anys omplen de festivitat la població. Enmig del bullici, els visitants entren a formar part de la història ja que es creuen amb joglars, se-nyors, trobadors i artesans, els quals esdevenen els autèntics protagonistes de la festa.

Centenars de persones, tot i la inestabilitat del temps, van sortir ahir al carrer i van passejar-se pel centre de la localitat per gaudir del primer dia de la Fira Medieval, coneguda com la Festa de la Sal.

Enguany, al peu del reconegut castell de Cardona trobem una atractiva novetat: un campament medieval on s'hi pot veure exposades màquines de setge o bé viure des de primera fila demostracions de tècniques d'esgrima. D'altra banda, també es proposa un viatge al passat als visitants a partir de la mostra de gremis i confraries medievals o bé exhibicions d'antics oficis com són el del ceramista, el cuireter, el fuster, el vidrer i la forja de ferro.

La fira, però, tal com el seu nom indica, també vol reconèixer el significat que ha tingut la sal al llarg de la història del poble. Per això, paral·lelament s'ha programat actes com representacions teatrals o l'acte de pagament del dret d'aimines (els drets que els ciutadans gaudien sobre la sal a l'hora d'extreure'n per al seu propi benefici), la cerimònia dels Síndics de la Terra o bé un lliurament de la distinció honorífica Saler d'Or de Cardona a mossèn Joan Garcia.

Uns altres protagonistes de la fira són, sens dubte, el mercat medieval i les parades d'artesania i alimentació local. Els paradistes opinen que «és una de les fires més importants que se celebren a Cardona al llarg de l'any. En aquesta ocasió, sembla que hi ha més afluència d'establiments i esperem que també de públic, tot i que durant les primeres hores el temps ha estat un entrebanc. És una fira molt lluïda que aconsegueix traslladar els ciutadans a l'època medieval amb facilitat, ja que té una gran varietat d'atractius». I és que un altre d'aquests atractius, a part dels esmentats anteriorment, és l'oferta lúdica per a la canalla: jocs i atraccions adaptades a l'època aconsegueixen despertar la il·lusió i la implicació dels més petits en els diferents actes del llarg del cap de setmana.