El projecte del geoturisme com a eix vertebrador per a la dinamització turística i econòmica del Bages presentat pel Consell Comarcal podrà ser una realitat gràcies a l'aportació d'un milió d'euros del programa d'ajuts europeus Feder gestionats pel Govern català. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar la resolució amb els projectes presentats, entre els quals hi ha el del Consell i el de l'Ajuntament de Manresa per impulsar iniciatives relacionades amb sant Ignasi, que rebrà 825.500 euros.

En concret, la subvenció que s'acaba de confirmar permetrà posar en valor el patrimoni natural i cultural de la comarca i fer realitat el projecte de consolidació del geoturisme presentat pel Consell Comarcal del Bages i 10 municipis de la comarca. En global, les actuacions suposen una inversió de 2,5 milions d'euros, dels quals el Feder n'aportarà el 40%. Per a la resta del cost, les administracions (ajuntaments i Consell Comarcal) hauran de recórrer a recursos propis o ajuts d'altres organismes.

Les accions proposades se centren essencialment en la recuperació de patrimoni cultural arquitectònic, monumental i natural vinculat al Geoparc. Però també n'hi ha una part que van adreçades a millorar l'accessibilitat i la senyalització dels recursos patrimonials i paisatgístics relacionats amb el llegat miner i geològic.

Les accions de més envergadura, per pressupost, són la reforma de la Casa Museu Torres Amat de Sallent; la rehabilitació i adequació del conjunt monumental de Castellet, a Sant Vicenç; i l'espai d'enoturisme i punt d'informació que Navàs projecta a l'antic escorxador municipal. Com a projectes de rehabilitació i aprofitament d'antics espais en desús també hi ha habilitar la capella de cal Clarassó de Santpedor com a oficina de turisme. Altres propostes són la rehabilitació de les tines del nucli dels Manxons, a Callús; la millora dels espais de divulgació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona; la rehabilitació de la façana i la sala petita del Casino Borràs de Castellbell; el condicionament de l'accés al Pont Vell d'Avinyó; i la supressió de barreres arquitectòniques al museu d'Artés.

Impuls a la Manresa ignasiana

L'Ajuntament de Manresa rebrà un ajut de 825.500 euros per promoure el projecte turístic Manresa 2022, tant en la millora del patrimoni històric i cultural, relacionat amb la Manresa ignasiana, com en la millora dels serveis turístics de promoció, comercialització, acollida i informació turística.

El projecte inclou actuacions al Museu Comarcal, al carrer del Balç, a la Via de Sant Ignasi, al tram manresà del Camí Ignasià, i la construcció d'un ascensor entre la plaça Major i del carrer de Santa Llúcia per millorar l'accessibilitat. El projecte inclou un pla de Comunicació Manresa 2022.