D iferents grups que van participar en el ball de gitanes de Sant Vicenç de Castellet van renovar ahir part del vestuari, d'un viu colorit, dels seus membres. És una prova que els santvicentins s'esmercen a mantenir més viva que mai una festa que aconsegueix implicar persones de totes les edats. Ahir, precisament, van voler convertir la commemoració dels 110 anys del ball tradicional en una cita per ser recordada.

Hi va haver canvis en el ball de Caldes, la dansa que obre l'acte tradicional per celebrar l'aniversari: dues parelles de cada colla van ballar juntament amb els exdansaires de l'Esbart Santvicentí amb les primeres notes de la cobla Ciutat de Terrassa i l'aplaudiment dels assistents, que omplien la plaça de l'Ajuntament. El nombre de participants també és un altre element que ajuda a veure que el ball de gitanes és un petit tresor del folklore local que els santvicentins volen preservar, i és que més de 280 persones van ballar les diferents danses ahir al migdia. «Cada any aconseguim aquest nivell de participació, i això demostra que la festa està molt viva i arrelada al municipi», explicava Lluís Oliveras, mestre de cerimònies i coordinador dels assajos durant les setmanes prèvies al dia del ball.

Les 14 colles participants van ser més puntuals que mai i van arribar a la plaça de l'Ajuntament sense retard. L'amenaça de pluja ahir al migdia va obligar els grups a començar sense dilació la celebració i així evitar les precipitacions. El temps va respectar el ball de gitanes i va començar a plovisquejar just a les darreres notes de la sardana Cent galops per Sant Vicenç, el tradicional fi de festa en què els balladors s'uneixen amb el públic que mira expectant les diferents danses a la plaça.

La cercavila prèvia al ball de gitanes, presidida pels gegants de Sant Vicenç i els grups participants, va recórrer amb celeritat els carrers que separen l'església de la plaça per començar a l'hora.

Un cop a l'espai on se celebra la festa, la parella de gegants, Marià i Paula, va donar el tret de sortida a l'acte folklòric amb el vals dels Barons de Castellet. Després del ball de Caldes, els integrants dels diferents grups van ocupar la plaça amb el galop d'entrada. Tot seguit es va fer per sorteig la coronació de la núvia entre les noies que participaven al ball de gitanes, i en va sortir escollida Alba Castellà. Després es va fer de nou el galop encapçalat per la núvia i va ser el moment dels entremesos: el xotis, les catxutxes, les contradanses, la jota i el vals-jota. Finalment, el públic que contemplava les danses als laterals es va afegir a la festa en el galop final.

Els grups van omplir la plaça amb moviments sincronitzats que es convertien, amb els colors de la indumentària tradicional, en un calidoscopi humà. En el transcurs de la festa es va recordar que el 10 de febrer un nombrós grup de persones es van concentrar a la plaça per una convocatòria improvisada amb la finalitat de commemorar els 110 anys del ball.