L'empresa ICL impulsarà un paquet d'actuacions de millora a la llera de la riera del Tordell, a Súria, per un valor aproximat de 200.000 euros. Aquestes intervencions han de servir com a mesura compensatòria pels efectes de caràcter ecològic que pugui tenir la construcció de la rampa de Cabanasses, en aquest mateix municipi, perquè pot afectar la connectivitat faunística de l'entorn.

Ja fa uns mesos que es treballa en la neteja d'alguns trams de la llera, però fins ahir no se'n va fer la presentació pública, davant d'una cinquantena de persones, a l'ajuntament. De fet, els treballs s'allargaran fins a la primavera vinent, i es vol que els seus efectes tinguin un caràcter permanent. Més enllà de servir com a mesura compensatòria per les obres de la rampa, aquestes actuacions «han de ser un primer pas per recuperar una riera molt emblemàtica del poble», apuntava en la presentació d'ahir el director de Medi Ambient d'ICL, Lluís Fàbrega. També hi eren presents l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, i tècnics vinculats al projecte; Joan Casas, de l'empresa Assessors Ambientals de Catalunya, encarregada de la direcció de l'obra; i Andreu Salvat, de Naturalea, que les coordina.

En total, s'intervindrà en un tram d'uns 2.200 metres de la riera, des del barri de Joncarets fins a la seva desembocadura al Cardener. L'objectiu principal amb aquestes millores «és aconseguir que la riera faci realment una funció connectora de la fauna», explicava Casas, tenint en compte que l'estat actual de la llera en alguns punts fa difícil el pas.

En va donar detalls Andreu Salvat durant la seva exposició, amb imatges comparatives dels punts on ja s'ha començat a actuar. Una zona crítica és la de Joncarets, on hi ha poca vegetació per un excés de canyís, i que ja s'ha retirat de la zona de Cases Noves (vegeu les fotografies del costat).

Les actuacions previstes també passen per fer tales selectives de vegetació retirant les espècies invasores i replantant-ne d'autòctones; treure arbres grossos del mig de la llera; fer neteja de residus, abocaments i brutícia; i eixamplar la llera de la riera en el seu tram final, tenint en compte que amb prou feines supera els 2 metres d'amplada en alguns punts, quan a la zona del Camp de la Bóta en pot arribar a fer 20.

Salvat va apuntar que aquestes intervencions també ajudaran a evitar riscos per embussos i taps de canyes, troncs i brutícia en cas de possibles crescudes de la riera. A més, el buidatge de vegetació invasora propicia el naixement de plantes autòctones, com el tamariu o el roser.

Paral·lelament, es faran reunions didàctiques amb veïns de Joncarets i amb pagesos que tenen horts a la llera del riu per aconsellar-los de cara a un cultiu de bones pràctiques.