El debat sobre la continuïtat o no de l'espectacle de les vaquetes de la Festa Major de Santpedor, que va obrir la Plataforma Animalista de Santpedor (PAS) amb una recollida de signatures per reclamar que s'aboleixi aquesta tradició, està en punt mort. La proposta no ha arribat formalment al consistori, que no s'ha plantejat cap canvi i manté, com cada any, els tradicionals espectacles de les vaquetes, que tindran lloc aquest dissabte i diumenge.

Segons l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, «sempre hem dit que estem oberts a plantejar-nos qualsevol cosa», i assegura que si se'ls hagués fet entrega de les signatures per a l'abolició de les vaquetes «ens hauríem plantejat estudiar-ho», però no ha estat així. El consistori assegura que aplica estrictament la llei del benestar animal i va acordar per unanimitat del ple municipal demanar els permisos per celebrar les vaquetes durant la festa major, una activitat que es va introduir a Santpedor a final dels anys 70.

L'activitat de les vaquetes, organitzades amb la col·laboració dels Amics dels Correbous, tindrà lloc aquest cap de setmana a la zona de la plaça del Sindicat. Els espectacles, que l'any passat van aplegar unes 2.500 persones, es podran seguir dissabte a les 7 de la tarda, i diumenge a les 8 del matí i a les 7 de la tarda.

La Plataforma Animalista de Santpedor (PAS), que va néixer l'any passat amb l'objectiu de posar fi a la tradició de les vaquetes, va assegurar haver recollit 800 signatures, que, per ara, no ha arribat a presentar. D'altra banda, la Coordinadora per l'Abolició dels Corredebous de Catalunya, que agrupa diverses entitats i associacions per la defensa dels drets dels animals, ha impulsat una iniciativa legislativa popular (ILP) que reclama al Parlament la supressió de festes tradicionals amb bous, com les de Santpedor i Cardona.