La CUP de Santpedor, que té constituïda l'assemblea però no té representació a l'Ajuntament, demana al govern municipal d'ERC que assumeixi la gestió directa de l'escola bressol Els Gallarets, que és pública però té externalitzat el servei des que va obrir, el 2005.

El partit considera que ara és el moment de municipalitzar el servei, perquè la concessió de la gestió dels Gallarets (ara a mans de Serveis a les Persones Encís) finalitza el 31 d'agost, i per això demanarà a l'Ajuntament que no la prorrogui i l'assumeixi directament a partir del proper curs. La CUP vol promoure el debat al ple d'aquest vespre amb una pregunta, en què també es plantejarà que algun dels grups (ERC, al govern, o CiU i PSC, a l'oposició) transformi la proposta en una moció perquè es voti en un altre ple.

La CUP defensa la municipalització de la gestió del centre «pels beneficis econòmics i socials» que diu que comportaria. Entén que davant de l'externalització d'un servei «es perd transparència i participació, es precaritzen les condicions laborals de la plantilla, i el servei perd qualitat i s'encareix».

El partit sosté que situacions d'aquestes s'han donat a Santpedor pel fet de tenir la gestió externalitzada. D'una banda, diu que no s'ha aconseguit la plena ocupació del centre. De l'altra, i com a conseqüència de la manca de seguiment per part de l'Ajuntament, la CUP diu que durant 3 cursos (del 2013 al 2016) s'ha incomplert el decret que determina el nombre mínim de professionals titulats que hi ha d'haver en presència simultània al centre. Finalment, afegeix que des de l'Ajuntament s'han sol·licitat subvencions a la Diputació corresponents a jornades inferiors a 5 hores els darrers 4 cursos, «quan mai en aquest període hi ha hagut cap tarifa de menys de 5 hores», de manera que s'han deixat de percebre uns 87.220 euros. Sobre això, la CUP també demana sol·licitar aquests ajuts amb caràcter retroactiu.

El regidor d'Educació, Agustí Comas, explicava ahir que a curt termini l'Ajuntament no es planteja la municipalització perquè «ni hi ha temps material ni disposem d'un pla econòmic i financer que n'avali la viabilitat». De moment, es prorrogarà la concessió 2 anys, i no es descarta un replantejament de cara al 2019.