Ernest Clotet és el nou alcalde d’Artés pel que queda de mandat. El cupaire ha rellevat al republicà Josep Candàliga en un ple extraordinari aquest dijous al vespre, i d’aquesta manera s’ha donat compliment al pacte de govern entre els dos grups ara fa dos anys, i que deixava CiU a l’oposició. La idea inicial era intercanviar-se els papers, però «després de rumiar-hi molt», Candàliga ha decidit no esgotar el mandat, i al ple ha fet oficial que deixava la política per motius de feina.

Com era d’esperar, Clotet ha estat nomenat a l’haver obtingut els vots favorables dels 3 regidors cupaires i els 4 d’ERC, mentre que els 6 de CiU han votat el seu cap de files, Roger Genescà. El nou alcalde assumeix el càrrec «il·lusionat per construir l’Artés del present i el futur, i amb ganes de fer política activa i que el poble també en faci», tenint en compte que «la política no només es fa des de les institucions, sinó també des del carrer».

Clotet ha dit que arriba a l’alcaldia «en un moment clau», i ho ha resumit en tres aspectes. D’una banda, una situació econòmica «amb perspectives de millora», la voluntat política «d’iniciar el camí cap a la democràcia directa i participativa», i finalment, un context nacional «que com a municipi ens porta a comprometre’ns el cent per cent amb el dret a l’autodeterminació».

Des de CiU, a l’oposició, s’ha demanat «diàleg i consens» al futur govern encapçalat per Clotet, i els seus socis d’ERC han manifestat el desig de «seguir amb la mateixa dinàmica com fins ara de diàleg, compromís, coherència i respecte».

Un adéu després de 25 anys

El ple extraordinari de nomenament del nou alcalde ha anar precedit d’un d’ordinari en què Josep Candàliga ha exposat públicament la seva propera renúncia, ara ja com a regidor, «molt meditada» però definitiva. Es formalitzarà en un ple extraordinari dimecres, juntament amb la del regidor d’Urbanisme de la CUP Òscar Vilarasau, que també plega per motius de feina, segons han assegurat tots dos.

Candàliga s’ha acomiadat amb àmplies mostres d’agraïment al llarg dels 25 anys de vincles amb la política local, «apassionants políticament i molt enriquidors personalment». Ha dit que amb aquesta renúncia «s’acaba un cicle, però me’n vaig alleujat» per la feina feta.

Candàliga tenia clar que no es tornaria a presentar a les properes eleccions, però no va decidir fins fa uns dies que faria el pas de plegar abans d’hora. La intenció era continuar com a regidor amb el 50 % de dedicació que ja tenia ara d’alcalde, però tot i que ara no tindria tanta responsabilitat, «ser primer tinent d’alcalde també m’hauria generat feina, i ja he sacrificat la família i la casa prou temps», explicava a aquest diari. Ara s’hi dedicarà plenament, com també a la seva feina com a responsable de Recursos Humans d’una ETT, «però estic disposar a col·laborar amb el que faci falta per aquest ajuntament i per ERC».

Des de l’oposició, el portaveu de CiU, Roger Genescà, ha valorat «la gran dedicació al poble» de Candàliga, però també li ha retret «improvisació, manca de diàleg», i haver deixat «temes importants aparcats», tot i la «bona gestió econòmica». Per la seva banda, en nom de la CUP, Clotet ha dit que «entenem la teva decisió, i la respectem», però ja l’ha advertit que «no et deixarem marxar del tot», i s’ha acomiadat del fins ara alcalde amb un «gràcies, i despenja el telèfon».

Candàliga va entrar com a regidor a l’Ajuntament d’Artés el 1992 en substitució d’un regidor del Grup Unitari, i des d’aleshores s’hi ha mantingut fins ara, amb dues etapes com a alcalde, del 2003 al 2007, i del 2011 al 2017 (i amb un partit vinculat a ERC des del 2003). També ha estat conseller i president comarcal.

Al ple de dimecres es farà oficial la renúncia de Candàliga i de Vilarasau, i es presentaran les credencials perquè Marisa Trullàs, d’ERC, i Anna Sànchez, de la CUP puguin mentrar com a regidores al proper ple ordinari del juliol.