Endesa destina més de 4,4 milions d'euros al Pla d'estiu de neteja i protecció de boscos de la Catalunya Central

La Companyia ha realitzat tales i esporgues selectives de les masses vegetals que creixen al voltant de les infraestructures elèctriques

22.06.2017 | 07:43
Un helicòpter realitzant tasques de manteniment.

Endesa destina enguany a la Catalunya Central més de 4,4 MEUR en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, vertebrat, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, la realització de termografies i les revisions exhaustives a peu de línia de totes les instal·lacions. Enguany, i com a novetat, també s´ha implementat l´ús de la tecnologia LIDAR a un terç de la xarxa d´alta tensió de Catalunya, un dispositiu que realitza un escaneig làser per determinar que la distància entre la massa forestal i les infraestructures és la correcta.

Neteja de boscos


Del total de 7.631 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té repartides per l´Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès, Osona i el Ripollès el 76,72% són aèries –o el què és el mateix, 5.855 quilòmetres–i, per tant, estan subjectes d´alguna manera a zones boscoses o amb vegetació. L´especial orografia dels boscos, com a element viu, que creix i canvia constantment, fa que la Companyia –conscient de les dimensions de la seva xarxa– destini una inversió singular per protegir els espais forestals catalans, seguint les seves directrius de sostenibilitat i protecció ambiental. Es focalitzen els espais boscosos i d´altres especialment sensibles per a la societat, que reclamen una protecció i una dedicació màxima. En concret són 495 els quilòmetres de línies aèries d´alta tensió a les comarques centrals, mentre que de mitjana tensió en són 3.615 i de baixa tensió 1.745.

A Catalunya, la inversió anual per netejar i protegir els boscos ha estat de prop de 22,3 MEUR, els quals s´han repartit proporcionalment entre els 52.616 quilòmetres de línies aèries que hi ha distribuïdes pel país, les quals representen el 53,84% del total de xarxa elèctrica, xifrada en 97.721 quilòmetres.

D´aquesta manera, una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l´espai estipulat per l´administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com bombers, agents forestals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions locals i autonòmica, totes elles especialment sensibles a les zones forestals.

Ús d´helicòpters: termografies, LIDAR i vídeos HD


Dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, i com a excel·lent mesura preventiva, la Companyia realitza revisions termogràfiques de la xarxa. Així, com a mínim un cop cada tres anys, Endesa revisa a Catalunya totes les línies aèries d´alta, mitjana i baixa tensió, així com altres infraestructures elèctriques de rellevància, com per exemple les subestacions.

La termografia consisteix a sobrevolar les línies elèctriques amb un helicòpter dotat d´una càmera de raigs infrarojos, que enregistra el cable i detecta si hi ha o no algun punt calent (amb una temperatura superior a la del mateix cable, és a dir, amb risc de sobreescalfar-se), impossible de veure a simple vista, que poden indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur degut a l´acció d´efectes adversos, principalment meteorològics. En cas de detectar alguna anomalia, com que les coordenades del ´punt calent´ queden registrades, automàticament s´activa el mecanisme per a arreglar-lo. Aquest manteniment predictiu i preventiu de les instal·lacions de la Companyia permet evitar possibles incidències i futures avaries.

Les revisions termogràfiques no només es fan amb helicòpter, sinó que també es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia. A més, durant tot aquest any, tant a peu com amb un vehicle tot terreny -equipat amb una càmera especial- s´han recorregut les línies inspeccionant termogràficament els punts amb més risc, com les cruïlles amb autopistes, carreteres i ferrocarrils.

A més, recentment també s´ha començat a utilitzar la tecnologia làser per revisar –des de l´helicòpter– que les distàncies entre la massa forestal i les línies elèctriques d´alta tensió són les reglamentàries, o ve entre el cablejat i qualsevol objecte pròxim. És l´anomenada tecnologia LIDAR (Light Detection And Ranging), que enguany s´ha incorporat a un terç de la xarxa d´alta tensió de la geografia catalana.
Aquest sistema, que realitza un escaneig làser del terreny, crea un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, des d´una aplicació, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació. A més, també permet fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil alhora de preveure treballs de tala i esporga.

D´altra banda, els helicòpters que realitzen les revisions també porten instal·lada una càmera de vídeo i/o fotografia d´alta definició (HD), mitjançant la qual es pot observar el tipus de vegetació –important per saber si el creixement serà ràpid o lent– i la seva densitat, a més de detectar defectes visuals que puguin haver-hi a les instal·lacions.

Ús de drons: inspeccions en detall d´àrees de difícil accés


Endesa utilitza, a més, i des de la campanya del 2012, drons per comprovar l´estat de la xarxa elèctrica. Aquests vehicles aeris no tripulats, que pesen entre dos i quatre quilos i que un cop desplegats fan 75 centímetres de llargada, estan equipats amb càmeres d´alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d´interrompre el servei als clients. Es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d´alta qualitat.

D´aquesta manera s´agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no s´ha de programar un tall en el subministrament perquè els tècnics pugin als suports i examinin la infraestructura, cosa que millora la qualitat i la continuïtat del servei, alhora que aporta més seguretat.

D´altra banda, la Companyia també utilitza aquests avions no tripulats per verificar l´amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. A més, també estan pensats per a reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d´emergència i s´està estudiant si és possible incorporar-los una càmera termogràfica.

Els aparells –de quatre, sis o vuit aspes– es poden telecomandar a distància i són capaços d´enlairar-se i aterrar tot sols mitjançant la propulsió elèctrica, així com de mantenir la posició i l´alçada automàticament gràcies a un GPS i a un control baromètric d´altura. Com a mesura de seguretat incorporen un sistema que, en cas de pèrdua de senyal, retornen al punt de partida.

La utilització d´aquests aparells, juntament amb altres accions que es porten a terme per protegir els boscos –com les termografies o l´ús de làsers– va néixer arran de l´interès d´Endesa per desenvolupar i adaptar l´ús de noves tecnologies al sector elèctric. Així, la Companyia també ha format específicament a tècnics per tal que puguin realitzar aquestes tasques, els quals realitzen formació continuada i entrenaments amb l´objectiu d´ampliar i actualitzar els seus coneixements, alhora que es donen eines per afrontar millor la reparació d´incidències mitjançant, per exemple, cursos o simulacres. En el cas dels drons, per exemple, hi ha professionals especialitzats en la matèria, és a dir, pilots.

Millores de la xarxa


Un dels factors clau pel bon funcionament del sistema elèctric és la millora de la xarxa. Així, cada any la Companyia inverteix en noves tecnologies i en la renovació de les infraestructures existents amb la finalitat de poder evitar alteracions i incidents en la continuïtat del subministrament. Els elements més significatius on s´actua és a les línies de baixa tensió (on es substitueix els cables convencionals per cable trenat), la automatització a la xarxa de mitjana tensió, així com el canvi de cables, i el reforç de connectors, aïlladors, parallamps i proteccions diverses. A més, es realitzen revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

Les accions per revisar l´estat de milers de quilòmetres de línies elèctriques aèries de mitjana tensió a les 42 comarques catalanes són una mesura preventiva per evitar possibles anomalies a la xarxa i que tenen l´objectiu final de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament als més de 4,3 milions de clients que la Companyia té a Catalunya.

Per últim, els treballs es realitzen amb la col·laboració d´agents del territori i es manté una comunicació fluida tant amb el cos d´Agents Rurals i els bombers com amb les administracions per tal de reduir al màxim possibles situacions de risc.

Així, per exemple, Endesa i el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya tenen establert mitjançant un conveni els protocols de coordinació i col·laboració en matèria de prevenció i actuació davant d´incendis forestals. En concret, el Pla Específic elaborat per afrontar la campanya d´incendis d´estiu recull que la Companyia posi fora de servei les reconnexions automàtiques de totes aquelles línies elèctriques ubicades en zones afectades pel Pla Alfa, específicament dels nivells Alfa2 i/o Alfa3, un procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin. La col·laboració d´Endesa facilita les tasques d´extinció dels focs i alhora garanteix la seguretat dels cossos que ho fan possible. A més, tècnics de la Companyia també es desplacen sobre el terreny –ja sigui als centres de comandament o de trànsit– per tal de coordinar-se amb els bombers i la resta d´agents que intervenen en l´extinció de focs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Comunicat dels abats dels monestirs de Montserrat i Poblet per demanar «diàleg constructiu»

Josep Maria Soler i Octavi Vilà fan públic el seu punt de vista arran del moment que viu Catalunya

Santpedor defensa que la policia local no ha de fer funcions de policia judicial de cara a l'1-O

Santpedor defensa que la policia local no ha de fer funcions de policia judicial de cara a l'1-O

L'Ajuntament s'ha sumat a la campanya impulsada per l'Associació Catalana de Municipis, ACM, en...

Gent de Balsareny proposa un govern de coalició a ERC

Jorge Aguilera, actualment regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, serà el candidat de GdB per a...

Alumnes navassencs reben el certificat oficial de Cambridge

Alumnes navassencs reben el certificat oficial de Cambridge

L'escola Sant Josep ha celebrat l'acte de lliurament dels reconeixements

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema