Sant Fruitós de Bages ha fet el pas definitiu per poder disposar d'un tanatori i crematori. La junta de govern local va aprovar ahir l'adjudicació del projecte a Eternam Serveis Funeraris, l'única empresa que hi optava, i que es posarà a treballar perquè el futur equipament pugui ser plenament operatiu la tardor de l'any que ve, sis mesos abans del que estava previst inicialment.

La funerària parteix d'un avantprojecte que ja defineix amb detall les línies mestres del futur complex, de manera que en tres mesos espera tenir el projecte executiu i poder començar les obres a final d'octubre, segons ha explicat el director tècnic d'Eternam, Aureli Sánchez. Serà el primer tanatori que tindrà Sant Fruitós i el primer crematori de la comarca, i s'ubicarà en uns terrenys d'uns 1.600 m2 al costat de l'actual cementiri municipal, que també gestionarà la mateixa operadora, a partir d'aquest proper mes de setembre.

La proposta d'Eternam preveu una mateixa localització per als dos serveis, però totalment independents. El tanatori, d'una superfície de 1.500 m2 amb planta baixa i semisoterrani, inclou un oratori amb capacitat per a 150 persones, una plaça exterior per poder-hi ampliar la cerimònia, si cal, i les sales de vetlla. L'avantprojecte en preveia dues, però finalment en seran quatre, segons ha avançat Sánchez. A l'altre extrem de l'edifici s'ubicarà el crematori amb un accés independent que ocuparà un espai de 298 m2, i funcionarà preferiblement de nit.

Un cop construït, el futur equipament facilitarà el lliure accés al lloguer dels serveis a tercers operadors o usuaris, de manera que «Sant Fruitós s'avança al que s'acabarà regulant per llei», destaca Sánchez.

Una acadèmia, un parc i un taller

Més enllà del tanatori i el crematori, el futur complex també disposarà de serveis complementaris. D'una banda, hi haurà una acadèmia per oferir tot tipus de formació en l'àmbit funerari, «i que permetrà fer teòrica i pràctica en el mateix equipament». Els cursos inclouran des de la direcció d'empreses funeràries fins a embalsamaments, protocols, o fins i tot per aprendre l'ofici d'enterramorts, i la idea és establir un conveni amb la UVic per fer una escola funerària amb titulació universitària.

També hi haurà un Parc del Record a l'exterior del complex dedicat a la memòria de persones difuntes, i on es podran dipositar cendres o monòlits i plaques en un entorn enjardinat. Segons Eternam, serà el primer de Catalunya i el segon d'Espanya, i es preveu inscriure a l'Associació de Cementiris Significatius d'Europa per fer-lo visitable. En paral·lel, es crearà una escola-taller artesanal per construir els elements d'aquest parc, i de passada donar feina a veïns de la zona.

El cost estimatiu del conjunt del complex puja a 1.800.000 euros, tot i que s'acabarà de determinar amb el projecte executiu.

Els primers serveis, el setembre

El contracte d'adjudicació es formalitzarà aquest dijous entre l'empresa i l'Ajuntament, amb una concessió del servei per a 45 anys, i els seus efectes no es faran esperar a l'entrada en funcionament del tanatori i crematori, sinó que ja es començaran a notar aquest setembre.

D'una banda, Eternam ja oferirà serveis funeraris a Sant Fruitós amb seu pròpia al municipi. El servei bàsic s'establirà en 1.270 euros, i inclou la recollida del cadàver, les condicions higièniques, la informació als familiars, la venda del fèretre, les gestions administratives, i el trasllat del difunt on demani la família, com també el de la cerimònia i l'enterrament. L'empresa també pren el compromís d'oferir un servei anual de beneficència per a famílies amb pocs recursos econòmics i sempre amb un aval de Serveis Socials. Serà un servei a l'any, però si n'hi ha més s'establirà un conveni amb l'Ajuntament per acordar algun tipus de bonificació i no deixar la família desemparada.

D'altra banda, l'empresa ja vol estrenar aquesta tardor la primera oferta formativa en algun local de lloguer, i que servirà de preludi de cara a l'acadèmia que ha de funcionar en el futur complex un cop construït. De moment, serien cursos «que no demanin gaires pràctiques, com ara el d'oratòria o el de dol», tenint en compte que encara no es disposarà de l'equipament on fer-les, apunta Sánchez. «Tenim el professorat especialitzat i els temaris» per començar amb aquesta oferta, amb l'objectiu d'anar-la ampliant en anys posteriors.

Gestió del cementiri, amb millores

Finalment, a partir de mitjan setembre (en una data encara per acordar amb l'Ajuntament) també es preveu que Eternam s'encarregui de la gestió del cementiri municipal de Sant Fruitós, que és una de les condicions que imposava el consistori en el plec de condicions per a l'adjudicació del servei.

La gestió del cementiri inclou els serveis de neteja, jardineria, obrir i tancar, enterrar i exhumar, i es preveuen serveis addicionals, com la instal·lació de lavabos, càmeres de seguretat, un panell informatiu, o un desfibril·lador, així com concerts amb alumnes de l'escola de música.