Cardona ja té pràcticament enllestit l'auditori Valentí Fuster, el nou centre de convencions situat a l'antic cinema Modern, impulsat per l'Ajuntament i la Fundació SHE, que presideix el reconegut cardiòleg fill adoptiu de la vila. Amb la posada en marxa d'aquest equipament, que és una de les peces clau del projecte Cardona Integral, el municipi amplia la seva oferta turística patrimonial i s'obre al turisme de reunions. El nou auditori, que serà un espai d'educació i ciència però també amb usos culturals, té una capacitat per a 400 congressistes i preveu l'organització d'una cinquantena de congressos d'àmbit internacional en els propers cinc anys.

Ahir, els operaris treballaven a contrarellotge per tenir enllestides per a dilluns les noves instal·lacions que acolliran el Curs magistral població, bases clíniques i moleculars de la malaltia cardiovascular i la salut, organitzat per la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i dirigit pel doctor Valentí Fuster, director del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) i alma mater del nou centre de convencions cardoní. Aquest primer esdeveniment, que se celebrarà entre dilluns i dimarts, tindrà la presència de 300 cardiòlegs de 15 països.

El nou equipament, que és gestionat per la Fundació Cardona Històrica, disposa d'un auditori amb dos nivells, amfiteatre i platea, que té una capacitat per a 400 persones, amb dues cabines de traducció. L'espai «recorda els cines dels anys 50», apunta Mercè Jané, de la Fundació SHE i responsable de l'equipament. També hi ha tres sales polivalents per a reunions, conferències o espectacles de petit format, a l'anomenada sala de les voltes.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, destacava ahir que «la polivalència» i la «qualitat» de l'auditori «pot marcar la diferència». Segons Estruch, el nou centre vol ser «una eina de dinamització econòmica i social de Cardona amb la idea que sigui un motor amb l'especialització en el turisme de reunions, convencions i jornades». Això ha de permetre «desestacionalitzar el nostre turisme, amb estades més llargues, que no siguin només de cap de setmana, sinó durant tota la setmana i tot l'any». A banda del projecte científic impulsat per Valentí Fuster, el nou espai és també «un equipament del poble», on es podran fer activitats culturals i educatives.

El centre és, juntament amb les rutes saludables i el Camp de Vida Activa, «una de les peces clau del projecte Cardona Integral per convertir la vila en una ciutat saludable en tots els àmbits», diu Estruch. Amb tot plegat, volem «ser un referent en l'àmbit d'esdeveniments de ciència, mèdics, educatius i culturals». Tot i l'estrena de l'espai, la setmana vinent, encara falta polir alguns detalls i queden pendents noves fases d'obres. L'edifici disposa de tres plantes inferiors on hi ha previstos uns vestidors, més lavabos i una gran sala polivalent. L'auditori s'inaugurarà oficialment l'octubre.

Dos milions d'euros invertits

El nou auditori és un projecte de col·laboració publicoprivada que ha tingut una inversió de dos milions d'euros, finançats el 65% a través de les les fundacions SHE i Vila Medieval de Cardona, vinculades a Valentí Fuster, i la resta amb aportacions públiques de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.