Navacles podria tornar a tenir gasolinera la primavera que ve. Com a mínim així ho preveu el Grup PetroBages, que treballa per poder construir una nova instal·lació a l'espai de l'entrada del poble on el 2008 es va haver d'enderrocar la benzinera que hi havia per irregularitats en la seva construcció.

Ja fa cosa d'un any que el Grup PetroBages va adquirir el negoci a Gasoils Avel·lí, que és qui gestionava l'antiga gasolinera i tenia la intenció de reobrir-la un cop s'hagués redefinit la seva ubicació i un accés directe des de la rotonda de la carretera de Vic (l'N-141C). Amb el traspàs, és el Grup PetroBages qui ha assumit el nou projecte, amb què ja treballa per mirar que la nova gasolinera pugui entrar en servei cap a la primavera, segons ha explicat un dels administradors del grup, Ferran Parera.

L'enderroc de la gasolinera es va consumar l'any 2008 després d'haver estat un temps tancada. Va ser motivat perquè la instal·lació no complia la distància mínima que es requeria respecte de l'encreuament amb la carretera de Vic (que va desaparèixer quan es va construir la rotonda), segons va considerar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran de la denúncia per presumptes irregularitats en la concessió de llicències interposada per un particular. El procés de reobertura requeria subsanar aquestes deficiències, i és amb el que s'ha estat treballant fins ara.

La proposta d'un accés directe la van formular els anteriors titulars el 2013, i l'Ajuntament hi va donar llum verd, però per poder avançar de cara a la reobertura definitiva calia l'aprovació d'un pla especial per part d'Urbanisme, que ara ja hi ha donat el vistiplau. «Feia temps que ho esperàvem», diu Parera, i és a partir d'aquí que PetroBages ha posat fil a l'agulla de cara a concretar com vol que sigui la futura instal·lació. «Abans d'acabar l'any ho hauríem de tenir definit, pactar l'obra amb els constructors a començament del 2018, i que pugui estar feta en 3 o 4 mesos». De moment, l'empresa ha encarregat un estudi de mercat «per veure les possibilitats que hi ha» i definir la futura benzinera; «hem de veure quin tipus d'instal·lació volem, amb quants dipòsits i sortidors, o si ha de tenir botiga o no...», entre altres qüestions, apunta Ferran Parera.

«Una gasolinera ens aniria bé»

L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, diu que l'Ajuntament està a l'expectativa de rebre el projecte de la benzinera, « i si s'avé al pla, nosaltres ja donarem el permís per fer els accessos».

L'alcalde admet que, a Navarcles, la qüestió vinculada amb l'antiga gasolinera «es va gestionar molt malament», i ara celebra que es desencalli un projecte nou: «Per a una població com Navarcles, una gasolinera és necessària i ens aniria molt bé», apunta. I és que actualment (i des que va tancar l'any 2006), els veïns s'han de desplaçar uns quants quilòmetres per poder posar gasolina als seus vehicles.

Les estacions de servei més properes al nucli de Navarcles són les que hi ha al centre de Sant Fruitós de Bages (a 4,4 quilòmetres), a la urbanització de La Rosaleda (a 6 quilòmetres), al Carrefour de Sant Fruitós (a 6 quilòmetres si es passa per dins del nucli i a 12 si s'agafa la C-16), o a l'autovia C-16, prop de l'encreuament amb la C-25, només en direcció cap a Berga.