L'assemblea de l'Associació de Veïns del barri de la Rampinya de Sallent va ratificar ahir al vespre tots els punts aprovats en anteriors reunions que feien referència al procés judicial contra Iberpotash, on l'entitat veïnal és part implicada per reclamar a l'empresa minera mesures mediambientals i de restauració. La reunió es va celebrar per ordre de la jutge, que va considerar que les convocatòries de les reunions anteriors no s'ajustaven a dret i, per tant, va reclamar una assemblea extraordinària per ratificar els acords.

La reunió, on van participar unes 40 persones, es va celebrar en un clima d'alta tensió, amb presència policial inclosa, perquè, tot i que hi van acudir majoritàriament socis favorables a la junta directiva, també hi va assistir José María Sánchez, el veí del barri que va demandar l'associació perquè entenia que les seves assemblees no s'ajustaven a dret. Sánchez, que va acudir a la reunió amb el seu advocat, és un nouvingut a Sallent que fa tres anys es va incorporar a la junta i que va ser-ne expulsat per posicionar-se contra l'actitud de la junta cap a la mina.

El president de l'associació, Benet Vendrell, i la resta de membres de la junta li van negar inicialment el dret d'assistir a l'assemblea, ja que asseguraven que només estava oberta a socis, condició que no reconeixien per a Sánchez. Davant del conflicte, la junta va trucar la Policia Local de Sallent.

Una patrulla d'agents va acudir al lloc i, durant més de mitja hora, hi va mitjançar. Finalment, la junta va acceptar la presència a la reunió de Sánchez i de l'advocat, els quals, al seu torn, van demanar a la Policia Local que s'impedís la celebració de l'assemblea, en considerar que incomplia la resolució judicial: i és que la interlocutòria establia que la reunió s'havia de celebrar un divendres en una sala de l'ajuntament, però, en canvi, l'associació la va convocar per a ahir, dissabte, al local de l'entitat, situat al mateix barri. La junta va justificar el lloc i la data elegits perquè, segons les normes de l'associació, les convocatòries sempre s'han de fer en dissabte, quan s'aconsegueixen reunir més socis.

La policia es va negar a dissoldre l'assemblea perquè aquest aspecte s'ha de resoldre via judicial. Sánchez i el seu advocat ja van anunciar que demanaran a la jutgessa que no li doni validesa.

La reunió es va iniciar amb una hora de retard i va servir per ratificar els acords d'assemblees anteriors. Hi va haver moments de retrets mutus entre Sánchez i l'advocat, d'una banda, i membres de la junta i del públic, de l'altra. Sánchez va trucar als Mossos perquè va considerar que algú l'havia intentat agredir. Quan hi van arribar els Mossos, però, no va dir el nom de la suposada persona que l'havia intimidat. Els Mossos van marxar i la sang no va arribar al riu.

Durant la reunió, la junta va lamentar la moratòria judicial que permet a Iberpotash «continuar incomplint» durant dos anys més les mesures ambientals. Durant l'assemblea, els socis també van deixar clar que no volen que es tanqui l'activitat minera, sinó que l'empresa compleixi amb les seves obligacions mediambientals.