Als feligresos de Sant Fruitós els va quedar clar ahir que les decisions del bisbe van a missa. No estan d'acord que els canviï novament de rector i una cinquantena de fidels van portar al seu malestar fins a l'església de Santpedor, on ahir el cap de la diòcesi de Vic, Romà Casanova, va oficiar la missa dominical i va confirmar joves de la parròquia. Van esperar que acabés la litúrgia i llavors li van demanar de discutir l'assumpte que els havia portat fins al municipi veí. El bisbe els va deixar clar que no es faria enrere i que la decisió respon al trencaclosques de nomenar rectors davant «la falta de vocacions».

El desacord dels feligresos de Sant Fruitós pel canvi de mossèn és la punta de l'iceberg d'un malestar que s'arrossega fa anys pel que consideren una falta d'atenció del bisbat a la parròquia, ja que des que el bisbe Amat Berenguer va haver de deixar la rectoria de Sant Fruitós per motius de salut, fa uns tres anys, hi ha hagut una falta d'atenció en el dia a dia de la parròquia. Fins i tot van estar uns mesos sense mossèn. Una situació que va acabar amb l'arribada fa un any de Jean de Dieu Ndizeye. Des de llavors, el mossèn d'origen ruandès s'ha posat mans a l'obra i s'ha fet seus els feligresos de Sant Fruitós, i també de Santpedor i Castellnou, les parròquies que encapçala. «Amb la malaurada malaltia de mossèn Amat Berenguer, la parròquia va estar mesos sense un rector assignat i a vegades els mateixos seglars ateníem parelles que es volien casar, famílies que volien batejar els seus fills i tirar endavant les catequesis d'infants i joves», explica Maria Carme Cura, membre del Consell Parroquial de Sant Fruitós de Bages.

Després de l'ofici, i davant la petició dels santfruitosencs, el bisbe es va quedar a l'església per escoltar les demandes, però sobretot per advertir que no ha de replantejar cap decisió i que Jean de Dieu deixarà les parròquies que encapçala per fer-se càrrec de les de Sant Vicenç de Castellet, Santa Magdalena del Pont de Vilomara i Santa Maria de Rocafort. Amb posat seriós, però amb una ironia evident, el bisbe va dir que ahir als bancs del temple veia asseguts més habitants de Sant Fruitós «que els que solen anar habitualment diumenge a missa».Falta de capellans

El bisbe Romà Casanova va explicar que el canvi de destinació del mossèn es deu a la dificultat de nomenar rectors a cada una de les parròquies davant «la falta de vocacions des de fa 50 anys», i va demanar que entenguessin les decisions que pren. Abans de debatre el polèmic canvi, el bisbe ja s'hi va referir en el sermó. «Aquest any hi ha deu mossens de la diòcesi que no continuaran. Alguns perquè han mort, d'altres perquè són de fora tornen als països i se'n van a altres diòcesis, n'hi ha que es jubilen i també hi ha casos de malalties», va destacar.

Tot i la insistència dels feligresos, Casanova va deixar clar que no farà marxa enrere i per aquest motiu va demanar que, tot i la reivindicació d'ahir, «no es creessin expectatives».

Assegut en un dels bancs del fons de l'església de Santpedor, hi havia sense obrir boca mossèn Jean de Dieu Ndizeye, que ja havia avisat prèviament el bisbe que hi anirien feligresos de Sant Fruitós que volien traslladar-li el malestar. De fet, abans de la missa Casanova va poder veure a la porta del temple cartells amb la frase: «Els fidels de la parròquia estem tristos».

El mossèn ruandès, de 37 anys, assegurava ahir a Regió7 que es pot adaptar a qualsevol lloc i que, és clar, farà el que li digui el bisbe, però va afegir que «és el cinquè canvi» que viurà des que va arribar al bisbat i que «els trasllats comporten un desgast mental important», perquè significa haver-se d'adaptar a nous feligresos. El mossèn deia que li agradaria establir-se en un lloc definitivament.