El Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts encarregar a l'Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal l´elaboració d´un estudi sobre l´impacte que tindria en el dèficit i en el deute de la Generalitat la resolució anticipada del contracte de concessió de l´Eix Transversal, via que transcorre en gran part pel Bages. És a dir, fer-ne un rescat abans no acabi la concessió.

El contracte preveu la possibilitat que, en arribar al desè any de vigència de la concessió (que es dóna aquest 2017), la Generalitat pugui revertir-la pagant un import a l´empresa concessionària. D´acord amb les estimacions del departament de la Vicepresidència i d´Economia i Hisenda, la reversió del contracte tindria, inicialment, un impacte negatiu en el dèficit i el deute de la Generalitat, però en els exercicis futurs —la concessió finalitza l´any 2040— comportaria un important estalvi. Les primeres estimacions situaven el cost d'aquesta operació en uns 530 milions d'euros.530 milions d'euros.

El departament vol disposar d´un estudi que quantifiqui de forma acurada l´impacte sobre el dèficit que tindria la resolució anticipada de la concessió a l´any 2017 comparant-lo amb el cost que suposaria mantenir-la.

L´estudi s´encarregarà a l'Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal per la seva condició d´organisme independent i perquè una de les seves competències és, precisament, elaborar estudis que li puguin sol·licitar les comunitats autònomes sobre temes del seu àmbit competencial. Tindrà un cost de 45.334 euros i un termini d´execució aproximat de deu setmanes, a comptar a partir que es comuniqui formalment l´acceptació del contracte.