En el decurs de les dues jornades celebrades a Cardona, Valentí Fuster va incidir en el fet que, en contra de la visió determinista de la predisposició genètica de la malaltia coronària, «cada vegada hi ha més evidències científiques que demostren que aquest risc genètic pot ser atenuat per un estil de vida saludable: és a dir, no fumar, practicar exercici i evitar l'excés de pes». De fet, va concretar que un estudi recent publicat a The New England Journal of Medicine va demostrar que la població amb una elevada predisposició genètica a desenvolupar una malaltia cardiovascular «pot reduir el risc d'infart a la meitat pel simple fet d'adoptar un estil de vida saludable».

Dels resultats d'aquest estudi, assenyala Fuster, es poden extreure tres importants conclusions: en primer lloc, que tant l'herència genètica com els factors de l'estil de vida contribueixen de forma independent a la susceptibilitat de la malaltia coronària. També, que un estil de vida saludable s'associa amb reduccions similars del risc cardiovascular en cada estrat de risc genètic. I, en tercer lloc, que la reducció absoluta del risc associada amb l'adherència a un estil de vida saludable va ser més gran en el grup amb alt risc genètic. «Els resultats donen la raó als esforços que emfatitzen un estil de vida saludable per a tota la població. I, finalment, proporcionen evidència que els factors de l'estil de vida poden modificar poderosament el risc independentment del perfil de risc genètic del pacient», va posar de manifest.

El cardiòleg va destacar que a escala mundial la malaltia cardiovascular és una patologia relacionada amb l'envelliment i la principal causa de mort entre els ancians dels països desenvolupats. A partir del 2013, el 65% de les morts atribuïdes a la malaltia cardiovascular van ser de pacients de 75 anys o més.