El Govern de la Generalitat va acordar ahir encarregar a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal l'elaboració d'un estudi sobre l'impacte que tindria en el dèficit i en el deute de la Generalitat la resolució anticipada del contracte de concessió de l'eix Transversal, via que transcorre en gran part pel Bages. És a dir, fer-ne un rescat abans no acabi la concessió.

Segons van especificar ahir fonts del Govern, el contracte preveu la possibilitat que, en arribar al desè any de vigència de la concessió (que es dóna aquest 2017), la Generalitat pugui revertir-la pagant un import a l'empresa concessionària. D'acord amb les estimacions del departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, la reversió del contracte tindria, inicialment, un impacte negatiu en el dèficit i el deute de la Generalitat, però en els exercicis futurs -la concessió finalitza l'any 2040- comportaria un important estalvi.

Tal com ja va avançar aquest diari (vegeu edició del 23 de juny), la Generalitat es planteja aquest rescat (del qual s'ha fet una primera estimació d'uns 530 milions d'euros) com a mesura per reduir el dèficit. Fonts del departament d'Economia i Hisenda van assegurar ja en aquell moment que, tot i que s'ha de veure quina pot ser la millor via de finançament, hi ha la decisió ferma de tirar-la endavant perquè s'ha estimat un estalvi financer de 700 milions d'euros a partir del rescat i fins al 2040, que és quan s'acabaria la concessió.

Les obres de construcció de l'eix Transversal van anar a càrrec de l'empresa Cedinsa, que és qui l'explota amb un peatge a l'ombra, sobre la base d'un cànon que la Generalitat li va pagant en funció del trànsit que hi passa, i a canvi l'empresa en fa el manteniment. Per això l'operació del rescat anticipat es veu com una bona oportunitat que respon a criteris econòmics.

La proposta es planteja ara perquè el contracte de concessió preveu la possibilitat d'una rescissió en terminis de deu anys. S'escau el 2017, de manera que l'executiu català té de termini fins al 31 de desembre d'enguany per poder fer efectiva la rescissió. El departament vol disposar d'un estudi, el que ara encarrega, que quantifiqui de forma acurada l'impacte sobre el dèficit que tindria el rescat aquest mateix any comparant-lo amb el cost que suposaria mantenir la concessió.