L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages està treballant en la implantació de l'anàlisi de l'ADN de les caques de gos amb la finalitat de poder sancionar als propietaris incívics que no recullen les defecacions del seu animal i poder eradicar les que queden al mig de la vorera i als parcs. D'aquesta manera, se suma a la iniciativa que ja han posat en marxa Callús i Súria i que també es preveu implantar a Sant Joan de Vilatorrada i Castellbell a i el Vilar.

L'equip de govern treballa amb la possibilitat d'unir-se al projecte encetat pels municipis de la Mancomunitat del Cardener (Callús, Súria i Sant Joan de Vilatorrada) o bé fer un projecte propi. L'objectiu de la iniciativa és reduir, durant l'any 2018, l'existència de caques de gos a la via pública a la mínima expressió, segons han informat fonts municipals.

L'anàlisi de l'ADN dels gossos és un sistema pioner a Catalunya que, a través d'un cens genètic dels gossos, permet identificar a quin animal pertanyen els excrements abandonats a la via pública. Aquesta iniciativa permet, entre altres aspectes, detectar els propietaris incívics i imposar-los la sanció corresponent.

La implantació del sistema obliga a fer una extracció de sang a tots els gossos censats de cada municipi a partir de la qual s'obté el seu ADN. Un cop identificat genèticament el gos, es fa una base de dades de manera que quan es recull una mostra d'excrement al carrer (on hi ha l'ADN) es pot identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari.

A banda d'identificar els excrements, el cens caní d'ADN també ha de permetre reduir l'abandonament i els maltractament d'animals, ja que permet identificar fàcilment els seus propietaris.

Sant Fruitós serà el cinquè municipi de la comarca que se suma al cens genètic dels gossos per evitar accions incíviques. De moment, el sistema s'ha posat en marxa a Súria i a Callús, on ja han fet el cens d´animals.