L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat redactarà un pla de gestió global del Calders -que transcorre entre el Moianès i el Bages- i els seus afluents, document que hauria de recollir totes les aportacions que rep aquest riu. Aquest treball l'assumirà l'organisme competent a Catalunya en l'àmbit fluvial, segons ha fet públic l'Ajuntament de Moià, que li va fer arribar aquesta petició entre el seguit de mesures per poder resoldre progressivament el deficient estat de la qualitat del riu, una situació que s'arrossega des de fa anys, però que els darrers mesos s'ha posat especialment de manifest a partir de la mobilització de la ciutadania. Precisament, aquest pla de gestió era una de les demandes centrals d'A contracor-rent, la plataforma de formacions ecologistes que es va presentar públicament el 22 de març passat i que la recollia en el seu manifest.

Segons el consistori, aquest pla de gestió del riu Calders s'elaborarà «tenint en compte les aportacions de totes aquelles persones i entitats que així ho demanin», que seràn complementades amb els resultats de les inspeccions que du a terme la mateixa Agència Catalana de l'Aigua.

L'Ajuntament de Moià assegura que «els darrers mesos s'ha intensificat la cerca de solucions, conjuntament amb la resta d'administracions competents, i s'han incrementat les actuacions dirigides a combatre la contaminació ambiental per aigües residuals», començant, en primer lloc, per la riera de la Tosca.

El consistori moianès subratlla que entre les decisions que ja s'estan materialitzant hi ha la de no admetre les autoritzacions d'abocaments «que comportin un augment de la càrrega total contaminant industrial a l'afluent de la depuradora».

L'equip de govern (AraMoià-ERC) posa en relleu que la problemàtica ecològica del riu Calders «ve de lluny» i que «no té una solució única ni inmmediata», motiu pel qual detalla que s'han emprès diferents decisions, entre les quals, les esmentades anteriorment. En aquest sentit, l'executiu local assegura que s'estan portant a terme «totes les inspeccions necessàries per identificar aquelles empreses o persones que incompleixen la legislació sobre abocaments de residus, i s'incoaran els corresponents expedients sancionadors».

Una de les dues mesures més que concreta el consistori és que s'està treballant en la redacció d'una nova ordenança municipal «que reguli millor i tingui en consideració les condicions d'abocament a la xarxa de clavegueram, tenint en compte l'entorn i les aportacions de les associacions en defensa del medi ambient». I també l'elaboració d'un pla director de la xarxa de clavegueram per determinar en quin estat es troba i «poder preveure les millores i el manteniment necessari per als pròxims anys».