Al matí preparaven la festa major i a la tarda van haver de ser evacuats de casa perquè s'hi acostava el foc. Emília Gibert, una artesenca de 81 anys que ara viu a Barcelona, passa tots els caps de setmana a la Casanova d'en Tonet, que es va fer construir en una finca adquirida l'any 1980 a Sant Joan d'Oló. Dissabte hi havia pujat el seu fill Manel Rojas i la seva jove Ester Blàzquez, de Sant Pere de Ribes, per viure-hi la festa major.

«És una festa molt casolana i ens ho fem tot els veïns», explicava Rojas. «Uns munten les carpes, els altres preparen les neveres o les brases per a la carn, d'altres fan la instal·lació... Durant el matí fèiem això, i tot dinant vaig mirar per la finestra i el foc ja era allà!».

Al cap d'una estona, la família va rebre una trucada de l'Ajuntament (i després dels Mossos) «perquè agaféssim l'imprescindible i ens preparéssim per marxar», i la nit de dissabte la van passar al pavelló d'Oló. «Des que sóc aquí no havia vist mai un foc semblant tan a prop», explicava ahir Emília Gibert. «Vèiem la columna de fum darrere un turó i temíem que el foc travessés i s'acostés a la casa. Per sort, no ho va fer».

La família destacava la col·laboració ciutadana, «que ha estat enorme, amb tractors llaurant perquè això no fos un polvorí», i també valorava les tasques d'extinció. El problema és previ: «està tot molt sec, els camins estan fatal, i el bosc no està prou net perquè és molt car de mantenir en unes finques tan grans i sense subvencions», lamentava Blàzquez. «En aquestes circumstàncies hi pot haver un altre incendi».