El Bages va generar l'any passat 127.000 tones de residus industrials, que representen el 3,6 % del total que es va declarar en el conjunt de Catalunya, i es va situar per sobre de comarques més poblades com el Tarragonès, el Segrià i el Maresme. Són dades facilitades pel departament de Territori i Sostenibilitat a partir de les empreses inscrites al Registre de Productors de Residus Industrials, que estan obligades a presentar anualment la declaració dels residus generats l'any anterior.

Al Bages hi ha prop de 600 empreses inscrites al Registre, i si bé en conjunt és una de les comarques que més residus genera, pràcticament en la seva totalitat van ser de la categoria de no perillosos, provinents principalment dels sectors agroalimentari, metal·lúrgic i de la indústria paperera. Van ser al voltant de les 123.000 tones enfront de les 5.000 provinents de residus perillosos que normalment es deriven dels sectors químic i farmacèutic, i que en aquest cas sí que van ser molt més elevats al Maresme (amb 33.000 tones) o al Tarragonès (amb 46.000).

En el conjunt de les comarques centrals, l'Anoia segueix el Bages en el rànquing, i se situa en la vuitena posició, amb la mateixa quantitat de residus perillosos generats, però amb gairebé 20.000 tones menys de no perillosos.

A l'altre extrem trobem la Cerdanya, que és la comarca que genera menys residus juntament amb el Pallars Sobirà i la Val d'Aran. Cap de les tres no arriba al miler de tones anuals, ni en residus perillosos ni en no perillosos. L'Alt Urgell i el Solsonès també són a la part baixa, amb 2.000 tones de residus no perillosos i cap de perillosos. Moianès i Berguedà també van generar només residus no perillosos. En el primer cas, es van acumular 12.000 tones, i en el segon, 9.000, el que suposa respectivament el 0,3 % i el 0,4 % del total de residus generats a Catalunya.

Tendència a la baixa

En el conjunt del país, la indústria catalana va generar l'any passat 3,5 milions de tones de residus industrials, el que suposa un nombre lleugerament inferior al de l'any anterior. La Generalitat valora aquesta dada molt positivament tenint en compte que hi ha una tendència a l'estabilitat (o fins i tot a la baixa) tot i coincidir amb la recuperació econòmica i un creixement sostingut del PIB des del 2013. Segons la Generalitat, aquest increment de l'eficiència s'explica per l'aplicació a la indústria catalana de les millors tecnologies possibles.

L'activitat que produeix més residus és l'agroalimentària (el 25 %), seguida del sector metal·lúrgic (22 %), la indústria química (18 %) i del paper (11 %). El 78 % dels residus generats en el conjunt de Catalunya són valoritzats, tant en origen com pel que fa a la seva gestió com a subproductes.