El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va inaugurar ahir el complex cultural de Cal Carrera de Sallent, i va remarcar «la vocació i l'ànima» dels sallentins per haver reconvertit la nau d'una antiga fàbrica en un espai dedicat a la cultura. Sense cap referència al l'11-S, al referèndum, ni al moment convuls que travessa l'actualitat política catalana, Puigdemont va centrar el seu discurs en l'edifici que venia a inaugurar. Va encoratjar el poble a explotar-lo el màxim, convençut que amb aquest nou equipament «Sallent té a l'abast convertir-se en un referent de les arts escèniques».

El President va assistir a la inauguració juntament amb el conseller de Cultura, Lluís Puig, i de la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, acompanyats per l'alcalde de Sallent, David Saldoni, i una fornida representació d'autoritats locals i comarcals. Prèviament van ser convocats a l'Ajuntament, i tot seguit es van desplaçar fins a l'antic complex fabril, on s'ha rehabilitat la nau de Cal Carrera, on van ser rebuts amb una gran expectació. Abans d'arribar, desenes de persones ja feien cua a l'entrada esperant que obrissin portes. I és que, a banda de l'acte protocol·lari i institucional, la inauguració també va incloure una mostra de la representació del Retaule dels Embotits, per a la qual es van repartir més de 500 invitacions, que és la capacitat completa del local. Es va omplir fins a ocupar totes les butaques, i fins i tot algunes persones van haver de seguir l'acte a peu dret.

El President i la resta d'autoritats van fer entrada al nou teatre enmig de fortes mesures de seguretat, i només arribar ja van fer la descoberta de la placa que hi havia al vestíbul d'accés. Van continuar cap a l'interior de la sala, que ja era ben plena, on President i autoritats van ser rebuts amb un fort aplaudiment, i van pujar a l'escenari per tallar la cinta inaugural.

Amb els llums apagats, es va donar pas a una versió reduïda del Retaule dels Embotits. Precisament, Cal Carrera s'inaugurava oficialment ahir, però ja s'havia estrenat el mes de juny passat per Corpus amb la representació, aleshores completa, de la llegenda del retaule, que ahir va tornar a entusiasmar, especialment Puigdemont i Conesa, tal com van reconèixer en els parlaments.

En aquest sentit, i després de veure l'obra, Puigdemont va lloar la posada en escena, «i si heu estat capaços de fer això sense teatre, ara que en teniu, no hi haurà qui us pari». El President va posar Sallent com a exemple de poble amb cultura i llibertat, perquè «la cultura fa ciutadania, i on hi ha ciutadania amb cultura, no hi ha súbdits». La inauguració de Cal Carrera va servir a Puigdemont per apel·lar diverses vegades al sentit de llibertat, i a la necessitat de tenir «països lliures, com volem que sigui el nostre, que són aquells que saben elevar l'esperit dels ciutadans a través de la cultura i les arts».

També sorpresa per la representació, la presidenta de la Diputació, Carme Conesa, va assegurar que «amb l'èpica del retaule ens heu fet emocionar, amb el batec d'un poble que no vol perdre les seves arrels i mira al futur».

Per la seva banda, l'alcalde, David Saldoni, va mostrar un ampli i extens agraïment a tothom qui ha fet possible aquest teatre, «que ha travessat un camí llarg i dur i de dificultats adverses, però ja està fet i pagat», tret «d'alguns mobles i cables que falten». La idea és establir una programació cultural estable d'acord amb el departament de Cultura, «i que sigui un espai de referència per a empreses, organitzacions i institucions que requereixin aquesta sala».

L'acte es va acabar amb una realització artística de Quim Moya i els professors de l'Escola Municipal de Música de Sallent Roger Giménez i Roger Andorrà. Moya, que abans ja havia pintat un mural a l'entrada, ara pintava Cal Carrera i l'entorn en una tela, mentre els músics tocaven músiques de Sallent.